Как бихте реагирали, ако разберете, че името ви е в „списък за убийства“? Че някой, може би близък до вас, иска смъртта ви и е платил много пари, за да бъдете убит.

Журналистът Карл Милър, докато разследва онлайн престъпления, открива сайт в тъмната мрежа през 2018 г., където анонимни потребители търсят убийци. Най-често това били мъже, които искали да се отърват от жените и приятелките си. Милър дори се опита да предупреди някои потенциални жертви, че са били набелязани. В резултат на това той успя да предотврати няколко престъпления. Той записа подкаст за това, Kill List, който вече оглавява класациите във Великобритания, САЩ и Австралия, пише Daily Mail.

Милър отбелязва, че е открил сайта на Besa Mafia в Тъмната мрежа, докато полицията в Минесота е разследвала убийството на 43-годишната Ейми Олуайн. През ноември 2016 г. съпругът й Стивън се обадил в полицията и казал, че се прибрал вкъщи и намерил жена си мъртва на пода в спалнята. Явно се е простреляла в главата. Стивън бил църковен старейшина и уважавана фигура в своята общност в Минеаполис. Но полицейските подозрения възникнали, когато той настоял да има адвокат по време на разпита.

Един детектив сподели: „През цялата си кариера никога преди не съм виждал близък на жертва на самоубийство да говори с адвокат.“

Когато полицията проверила телефона му, те открили, че Стивън се е срещал с много жени, използвайки приложения за запознанства. Много по-уличаващ бил фактът, че той също изпращал съобщения и пари до сайт в Dark Web, който обещавал да организира убийство.

Милър започва да проучва сайта и открива, че има десетки обяви за търсене на убиец. Най-често те звучали така: „Искам да те наема да убиеш. Каква е цената, в идеалния случай да изглежда като инцидент? Поради причини, които са твърде лични и ще ме издадат, искам да видя тази кучка мъртва, така че, моля, помогнете ми. Благодаря ви".

Първата реакция на журналиста беше да се опита да се обади в полицията, но той беше във Великобритания, а обявата беше публикувана в САЩ. Той се свързал с органите на реда, но смятал, че действат твърде бавно, затова следващата му стъпка била да се обади на жертвите и да ги предупреди за заплахата за живота им.

„Колкото и да променях сценария, нямаше лесен начин да кажа: „Хей, не ме познаваш. Това ще прозвучи странно, но имам доказателство, че някой планира да те убие", спомня си Милър. Някои го смятали за луд или измамник. Затова той започнал да изпраща местни журналисти да се свържат директно с членовете на Kill List. Първата жена, с която се свързали, била жена на около 60 години на име Елена.

„Страхувах се, че ще бъде бясна или просто няма да ми повярва, но тя просто каза: „Да, не съм наистина изненадана“, спомня си Милър.

Той се свързал с Елена през 2020 г., в разгара на пандемията от коронавирус. Тя живеела в Швейцария и не била шокирана, че някой с онлайн име „Nordwand“ е платил 7000 долара в биткойн криптовалута на сайт в Dark Web, предлагащ услуги за убиец.

Nordwand качи подробна информация на сайта, включително снимки на Елена, нейния адрес и дори описание на колата й. Следователите имаха регистрационни файлове на съобщения между Nordwand и администратора в сянка на сайта, престъпник, използващ псевдонима Юра. „Бихте ли ни казали какъв тип инцидент смятате, че би бил по-приемлив?“ — написа Юра. Нордванд всъщност не го интересуваше как е умряла Елена. Много по-важен беше крайният срок: „Можете ли да завършите работата в рамките на следващите две седмици?“

Когато Елена научи за всичко това, тя каза, че най-вероятно съпругът й е направил поръчка за нея. Той бил компютърен гений и знаел как да получи достъп до Dark Web, а те имали труден развод, който продължавал три години. Но й беше трудно да повярва, че един професионален убиец би поискал само 7000 долара.

Елена беше права и в двете точки. Уебсайтът на Besa Mafia, открит от Карл Милър, бил параван за измамници, създадени да мамят хората за пари с намерение да се разминат с убийство. „Клиентите“ плащали предварително за убийства, които никога нямало да бъдат извършени.

Но това не правеше намерението по-малко реално. Съпругът на Елена много искал тя да умре и бил готов да го направи сам. Когато полицията го арестува, те откриват таен апартамент, който той наема близо до дома й. Вътре той скрил цял арсенал от оръжия. Тайникът му включвал картечен пистолет, пушки, включително AK-47, пистолети и нож. Имал е и лютив спрей, камуфлажна балаклава, торба за боклук, достатъчно голяма, за да побере човешко тяло, и черни гумени ръкавици.

Милър отбелязва, че мафията Беса всъщност не е убила никого. Фигурата, някой си Юра, просто взимал парите, след което измислял извинения защо убийствата не са се случили, преди да поиска още пари.

Типично извинение било, че целта е твърде добре защитена, за да бъде убита от един убиец. Било необходимо екип от двама души с допълнително оборудване, което означавало повече пари предварително. Невероятно, много клиенти продължили да плащат, може би водени от обсебващата си омраза или просто нежелаещи да признаят, че са били измамени.

Стивън Алуайн от Минеаполис, където всичко започна, стигнал до това заключение и изоставил Besa Mafia. Вместо това той сам уби Ейми и след това се опита да го представи като самоубийство, въпреки че остави пистолета на грешната страна на тялото й и остави следи от кръв из цялата къща. Той беше обвинен в убийство първа степен и осъден на доживотен затвор без замяна през 2018 г.

Въпреки това Милър имаше големи трудности да накара полицията в Обединеното кралство, Европа или САЩ да провери имената в списъка на жертвите.

Британската полиция е предала информация за обекта на Интерпол. Испанската полиция прие цялата история като шега.

В крайна сметка разследващият екип осъзна, че детективите са по-склонни да разследват, ако заплаха е докладвана от хора, чиито имена са в списъка, като Елена от Швейцария. Съпругът й Бруно сега е в затвора.

Но пробивът дойде в САЩ, когато се свързаха с жена на име Дженифър в Спокейн, Вашингтон. Някой, който се крие зад псевдонима Scar215, изпрати съобщения до сайта с молба да отвлече или убие Дженифър. В крайна сметка това се оказа съпругът й насилник, от когото тя избягала. Миналата година той беше осъден на осем години затвор за опит за поръчка на убийство.

В резултат на това журналистите успяха да намерят мистериозния Юра, който събираше поръчки и пари. В един от файловете главният престъпник зад Besa Mafia случайно направи екранна снимка на работния плот на своя компютър с отворена страница в Google. И целият текст на тази страница беше на румънски.

До този момент стана напълно ясно, че Юра не е сам в ръководенето на тази операция. Той беше умело популяризиран с реклами, маскирани като страници на блогове или новинарски репортажи, които се появяваха, когато потребителите въвеждаха фраза като „убиец под наем“ в търсачката. Тези страници насочваха хората към сайта на Юра в Тъмната мрежа.

Тъй като бандата е поискала плащане в биткойни, чиято стойност се е учетворила от октомври 2020 г., измамата трябва да е била много доходоносна, вероятно достигайки много милиони долари. В резултат на това са извършени арести на пет адреса в Румъния. И сайтът в Darknet не функционира.

В резултат на това Милър и колегите му разкриват на полицията общо 175 поръчки за убийство. Всяка от тях била платена. До момента има 28 присъди. Но работата продължава.