Предполагаемият стрелец на митинга на Доналд Тръмп е действал сам и е използвал законно купена полуавтоматична пушка тип AR. Междувременно американският президентът Джо Байдън призова за успокояване на реториката, а Тръмп пристигна на четиридневен форум в Милуоки, на който се събират хиляди републиканци, за да го изберат официално за свой кандидат за президентските изборите през ноември.

Тръмп и без атентата щеше да спечели изборите

Кадри обиколили цял свят - раненият Тръмп, вдигнал ръката си в юмрук и произнасящ три пъти: "Победа, победа, победа". Въпреки че от опита за убийство са минали само едва няколко часа, кандидат-президентът на републиканците не промени програмата си.

Той пристигна за четиридневния национален конгрес на партията си, където официално ще бъде обявена номинацията му за вота през ноември. След покушението мерките за сигурност на форума са изключително високи.

"Напълно подготвени сме, имаме цялостен план за сигурност и сме готови да го осъществим'', обяви координаторът на "Сикрет сървис" за конгреса Одри Гибсън-Чикино.

Кой е загиналият при стрелбата срещу Тръмп?

В интервю за "Ню Йорк пост", Тръмп заявява: "Не трябваше да съм тук, трябваше да съм мъртъв".

В момента, когато започва стрелбата срещу него, Тръмп обръща главата си, за да прочете таблица на видеостена, отнасяща се до нелегалната миграция. Така куршумът засяга единствено ухото му.

"Ангелите спасиха живота му, защото той ще бъде следващият президент на САЩ", казва жена.

Томас Матю Крукс - всичко, което се знае за мъжа, стрелял по Тръмп

ФБР разследва случая като опит за убийство и вътрешно терористичен акт. Мотивите на нападателя остават неясни.

Съученици описват 20-годишния Томас Матю Крукс като самотник, който бил тормозен в училище.

"Той беше тормозен почти всеки ден, седеше сам на обяд", сподели негов съученик.

След покушението, Тръмп получи подкрепата на най-богатите хора в САЩ - Илън Мъск, Джеф Безос и Бил Акман.