Прототип на строго секретен подводен дрон, наречен Manta Ray, е забелязан от потребители на Google Maps. Сателитни снимки на дрона, акостирал във военноморската база Порт Хуенем в Калифорния (САЩ), станаха вирусни тази седмица.

Автономен кораб, създаден от Northrop Grumman като част от проекта за подводни оръжия с голям обсег на ВМС на САЩ, Manta Ray е усъвършенстван подводен дрон, способен да хибернира на морското дъно за много дълги периоди от време без презареждане.

Той използва ефективен контрол на плаваемостта, за да се движи под повърхността на водата и под водата. Това заяви Кайл Вернер, ръководител на програмата Manta Ray в Агенцията за напреднали изследователски проекти на Министерството на отбраната, пише NY Post.

„Нашето тестване на Manta Ray потвърждава, че превозното средство е готово за използване в реални условия,“ добави Вернер.

Неговият модулен дизайн позволява да бъде разглобен и транспортиран в обикновени контейнери за превоз, елиминирайки необходимостта от специализирани пристанищни съоръжения.

Военноморските сили прекараха повече от три месеца в тестване на кораба край бреговете на Южна Калифорния, съобщи The Telegraph. Анализаторите на отбраната подозират, че усилията на ВМС за разработване на технология за дронове са предназначени като стратегическо противопоставяне на руските и китайски подводни операции.

Manta Ray, Google maps, сателитна снимкаЦял екран
Дронът Manta Ray е акостирал във военноморската база Port Hueneme в Калифорния. Снимка: Google Maps

Модулният дизайн на дрона позволява той да бъде разглобен и транспортиран в обикновени транспортни контейнери, елиминирайки необходимостта от специализирани пристанищни съоръжения. По-подробни технически характеристики на устройството все още не са оповестени.