Настоящият вицепрезидент на САЩ и кандидат за президент Камала Харис може да има много опростено разбиране за войната в Украйна.  

Журналистите от Telegraph припомниха, че още през юли списание Time писа, че Харис и украинският президент Владимир Зеленски са спорили на Мюнхенската конференция по сигурността няколко дни преди пълномащабното руско нахлуване. Те имали разногласия за това как да се предпазят от агресията на Руската федерация.

Зеленски поискал от Щатите да въведат превантивни санкции срещу Руската федерация. Харис обаче настояла, че не може да се налага наказание за престъпление, което все още не се е случило.

В материала се посочва, че Харис никога не е била в Украйна. В същото време тя се е срещала със Зеленски 6 пъти като вицепрезидент на САЩ. Тя беше отговорна за отпускането на 1,5 милиарда долара на Украйна за подкрепа на енергийната инфраструктура и хуманитарна помощ.

Както каза бивш сътрудник на президента на САЩ Джо Байдън при условие за анонимност, американският лидер е бил много по-енергичен и уверен по въпросите на Украйна от Харис.

„Тя пропусна няколко възможности да изгради прилични отношения със Зеленски и колебливото й справяне с кризата не предвещава нищо добро, ако спечели президентския пост“, каза той.

Освен това се съобщава, че Харис не е споменавала често Украйна в публични речи, а когато го е правила, е дала повод за обвинения в нейната некомпетентност по отношение на конфликта.

Според анализатора Дъг Бендоу вицепрезидентът никога не се е занимавала с въпроси на външната политика на САЩ, включително войната в Украйна.

„Нейното разбиране вероятно е ограничено до повърхностни разговори, правени от нея, когато е пътувала до Европа“, каза той.