Русия може да участва в миниране на критична за Европейския съюз подводна инфраструктура в Северно море, пише The Times. Служители на НАТО станали подозрителни, след като получили данни от компании, опериращи ключови сондажни платформи за нефт и газ, тръбопроводи, електрически и телекомуникационни кабели.

Журналистите отбелязаха, че след нахлуването в Украйна електрическите и телефонните кабели, както и нефтопроводите и газопроводите са станали ключови цели за руските разузнавателни служби.

Освен това, ако преди това изследователските или военните кораби са били използвани предимно за шпионаж, напоследък това са невоенни кораби.

„Според белгийските служби за сигурност не са намерени доказателства за миниране на кабели в териториалните води на Белгия или Холандия в Северно море, но в началото на войната в Украйна на един от британските кабели са открити експлозиви“, каза  представител на белгийското звено, което се занимава с морска сигурност.

Според журналисти през последното десетилетие руски кораби са извършили 945 подозрителни действия. Най-малко 749 от 945 подозрителни маневри са извършени в радиус от един километър от тръбопроводите в Северно море. Други 72 подозрителни дейности са извършени в близост до захранващи кабели, докато останалите 124 са възникнали в райони, където са положени телекомуникационни кабели.

„Информацията за местоположението на кабелите и тръбопроводите е изключително необходима на руснаците, ако искат да извършат саботаж на енергийни комуникационни системи, да се свържат с комуникационни кабели или да ги манипулират“, се казва в материала.