Бившият президент се вписва в "общото определение за фашист", Тръмп иска и "вида генерали, каквито Хитлер е имал". Това каза Джон Кели, пенсиониран генерал от морската пехота, който беше началник на канцеларията на Белия дом на Доналд Тръмп от 2017 до 2019 година.

Коментарите на Кели идват две седмици преди деня на изборите, и влизат в големия списък от предупреждения от бивши сътрудници на Тръмп в Белия дом за това как той гледа на президентството и би упражнявал власт, ако бъде върнат на поста.

В допълнение към фашистките коментари, Кели каза пред The ​​New York Times , че бившият президент „със сигурност предпочита диктаторския подход към управлението“. 

Кампанията на Тръмп отрече размяната. „Това е абсолютно невярно. Президентът Тръмп никога не е казвал това“, каза съветникът на кампанията Алекс Пфайфър.

Но демократите бързо се възползваха от коментарите. Вицепрезидентът на Камала Харис, губернаторът на Минесота - Тим Уолц, каза във вторник вечерта на митинг в Уисконсин, че докладваните коментари за генералите на Хитлер „го отвращават“.

„Хора, Тръмп изпада в тази лудост – бивш президент на Съединените щати и кандидат за президент на Съединените щати казва, че иска генерали като Адолф Хитлер“, каза Уолц, който е служил в Националната гвардия на армията.

Кели разказа: „Със сигурност бившият президент е в крайната дясна зона, той със сигурност е авторитарен, възхищава се на хора, които са диктатори – той каза това. Така че той със сигурност попада в общото определение за фашист, със сигурност. Тръмп никога не е приемал факта, че не е най-могъщият човек в света - и под сила имам предвид способността да прави всичко, което иска, по всяко време."

Той също така каза, че Тръмп не разбира конституцията или ценностите, върху които е изградена нацията, и че „беше нова концепция за него“, че лоялността на висшите държавни служители е към конституцията, а не към президента лично.

Байдън: Световните лидери се страхуват от Тръмп, демокрацията им е застрашена

Доналд Тръмп поработи в МакДоналдс СНИМКИ