Бившият президент на САЩ е "невредим", след като агенти на Тайните служби откриха огън, забелязвайки мъж с огнестрелно оръжие.

Заподозреният беше задържан, а автомат AK-47 и телескопичен мерник бяха открити в голф игрището на Доналд Тръмп във Флорида в неделя следобед след това, което ФБР нарече "нападение срещу бившия президент", пише The Guardian.

Нова стрелба край Тръмп

Агент на тайните служби на САЩ забеляза дуло на огнестрелно оръжие, стърчащо от ограда в гориста местност в Международния клуб на Тръмп в Уест Палм Бийч, където Тръмп говореше, казаха служители.

Агентът, част от екип за сигурност, провеждащ разузнаване на Тръмп, откри огън и заподозреният избяга, каза шерифът на окръг Палм Бийч Рик Брадшоу пред репортери на следобедна пресконференция.

Той каза, че свидетел е направил снимки на заподозрения и превозното средство, с което той е потеглил, и малко след това полицаи в окръг Мартин, непосредствено на север от окръг Палм Бийч, спрели и задържали мъж на междущатска магистрала 95.

Брадшоу не идентифицира заподозрения, но републиканецът от Флорида Джон Снайдер каза в социалните медии X, че той е „бял ​​мъж“. Трима местни служители на реда, пожелали анонимност, го идентифицират като Райън Уесли Рут.

Регистрационните записи на избирателите в Северна Каролина показват, че мъж със същото име, на възраст 57 или 58 години, който живее в Джулиен, е регистриран като демократ и последно е гласувал през март тази година.

Акаунт в социални медии, принадлежащ на мъж със същото име, съдържа множество публикации, в които той силно подкрепя Украйна в нейния конфликт с Русия и призовава Конгреса да позволи на американски военни да участват във военни операции на страната на украинските въоръжени сили като цивилни.

Тръмп, по време на президентския дебат миналата седмица в Пенсилвания, многократно отказа да каже дали иска Украйна да спечели конфронтацията с Русия, припомня The Guardian.

Тръмп беше незабавно заобиколен от служители по сигурността и не пострада при инцидента в неделя, който се случи около 13:30 часа, докато той беше между 5-та и 6-та дупка, каза Брадшоу, добавяйки, че неговите помощници незабавно са отцепили района.

Шерифът изчисли, че мъжът е бил забелязан на 300 до 500 ярда от мястото, където е бил Тръмп, но „с пушка и мерник като този, не е толкова далеч“, каза той.

Откриването на камера GoPro, монтирана на ограда до две раници и до пушка и мерник, за които се смята, че са били оставени от мъжа, предизвика спекулации, че той е възнамерявал да заснеме или предава на живо своите действия.

„За щастие успяхме да намерим свидетел, който дойде при нас и каза: „Хей, видях човек да тича от храстите и той скочи в черен Нисан и направих снимка на колата и знака“, каза Брадшоу.

„Успяхме да намерим това превозно средство на I-95. Заведохме свидетеля, който е бил свидетел на инцидента, и той идентифицира [заподозрения] като мъжа, който е избягал от храстите и е скочил в колата.“

ФБР заяви в изявление, че агенцията смята, че това е вторият опит за убийство на Тръмп за два месеца, след като той беше ранен при стрелба по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания, на 13 юли. Един зрител беше убит, други двама бяха ранени, а снайперисти от Тайните служби застреляха и убиха предполагаемия убиец.

Шерифът на окръг Мартин Уилям Снайдер обяви ареста на заподозрения. Той каза, че депутатите „незабавно затвориха I-95 в северните ленти на всеки изход между линията на Палм Бийч и линията на окръг Сейнт Луси“, след като получиха предупреждението и забелязаха и спряха превозното средство.

Шерифът каза, че заподозреният е невъоръжен и не се виждат оръжия. Заподозреният, който според Снайдер в момента е задържан от ФБР, не е оказал съпротива.

„Бих характеризирал поведението на заподозрения като относително спокойно“, каза той. „Той не показа много емоции, никога не попита: „Какво има?“ Явно там имаше служители на реда с дълги пушки, сини светлини, много неща се случваха. Той никога не го е поставял под въпрос. Не беше въоръжен, когато го извадихме от колата”.

Снайдер каза, че превозното средство ще бъде изтеглено обратно в окръг Палм Бийч и предадено на ФБР, което според него ще получи заповед за обиск.

Брадшоу каза на пресконференция, че арестуваният мъж "не е направил изявление към този момент относно участието си в инцидента и по-нататъшното разследване остава да бъде завършено".

Дейвид Аронберг, прокурор на окръг Палм Бийч, каза: „Нашите прокурори в момента подготвят заповеди и предложения за предварително задържане на заподозрения. Така той ще остане в ареста.

„Но фактът, че сме завели тези заповеди и обвинения на щатско ниво, не изключва възможността за завеждане на обвинения на федерално ниво. Но в същото време изглежда, че първо ще бъдат подадени заповеди и молби за задържане под стража.

В изявление до поддръжниците си Тръмп каза: „Имаше изстрели близо до мен, но преди слуховете да излязат извън контрол, исках първо да го чуете: аз съм В БЕЗОПАСНОСТ И се справям добре! Нищо не може да ме спре. НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖА!”

Републиканският сенатор от Южна Каролина Линдзи Греъм каза, че Тръмп е бил в „добро настроение“, след като се е върнал в Мар-а-Лаго, близкия му дом в Палм Бийч, след инцидента.

„Току-що говорих с президента Тръмп. Той е един от най-силните хора, които познавам. Той е в добро настроение и е по-решен от всякога да спаси страната ни“, написа Греъм в Туитър.

Белият дом каза, че Джо Байдън и Камала Харис са били информирани за инцидента. „Имаха облекчение да разберат, че е в безопасност“, каза говорителят.

Камала Харис, кандидатът на демократите, който се състезава за президент срещу Тръмп на изборите на 5 ноември, добави в изявление в Twitter/X: „Радвам се, че е в безопасност. Насилието няма място в Америка.”

Чък Шумър, демократичният лидер на мнозинството в Сената, подкрепи Харис в собствено изявление. „В тази страна няма място за каквото и да било политическо насилие. Виновникът трябва да бъде преследван с цялата строгост на закона", каза той.

Водещият на Fox News Шон Ханити каза на зрителите, че също е разговарял с Тръмп и потвърди, че бившият президент е „жив и здрав“.

Ханити добави, че Тръмп е бил на 5-та дупка и е бил на път да удари, когато „Тайните служби се нахвърлиха върху президента, покриха го, имаше снайперисти със стативи.

„Те знаеха посоката, от която са били изстреляни, и са наблюдавали мястото, откъдето са били изстреляни“, каза Ханити.

Ханити също каза, че е потвърдил пред Тръмп, че „е намерено оръжие – идентифицираха го като AK-47“.

Позовавайки се на източник, Натали Уинтърс, съ-водеща на War Room на бившия стратег на Белия дом Стив Банън, каза по Channel X, че Тръмп е бил „настанен в стая с висока степен на сигурност“ след стрелбата.