Необичайна епидемия обхвана Съединените щати, броят на хората с алергия към месо в страната расте. Според последните оценки почти половин милион американци вече живеят с това неприятно заболяване. Освен това непоносимостта към месо и млечни продукти се получава след ухапване от определен вид кърлеж с романтичното име Amblyomma americanum или кърлеж „Самотната звезда“, наречен така вероятно защото бялото петно ​​на гърба на кърлежа донякъде напомня на знамето на щата Тексас.

Как се появи такъв необичаен вид алергия, когато хората, които са яли говеждо на барбекю от години, изведнъж вече не могат да понасят месо? 

През последните години в Съединените щати са регистрирани 15-17 хиляди нови случая на алергии към червено месо и млечни продукти, но самият проблем привлече вниманието на лекарите съвсем наскоро, в началото на 2000-те години, пише cdc.

В началото просто започнахме да забелязваме подобни случаи, хора развиват непоносимост към млечни и месни продукти (червено месо, телешко, свинско, агнешко). Тогава те започнаха да изучават това явление и след няколко години беше възможно да го сравнят с определено събитие - ухапване от кърлеж. Най-накрая учените откриха основния компонент на слюнката на някои кърлежи, който е отговорен за развитието на алергия към алфа-Гал, казва Николай Крючков, кандидат на медицинските науки, имунолог, генерален директор на договорна изследователска компания пред КП. - В Америка един вид кърлежи Amblyomma americanum е опасен в това отношение, но има и други кърлежи от семейство иксодидови, чиито ухапвания също могат да причинят подобна алергия.

КАКВО Е ТОЗИ АЛФА-ГАЛ И КАК СЕ РАЗВИВА АЛЕРГИЯТА КЪМ МЕСОТО?

Alpha-Gal се съдържа в гликопротеините на слюнката на кърлежите заедно с огромен брой биологично активни вещества, включително тези, които причиняват сериозни инфекции, на които кърлежите са толкова богати.

Alpha-Gal е дизахарид, който не се произвежда в човешкото тяло, така че неговата молекула се възприема като чужда от имунната система.

"Нормално имунната система синтезира IgM антитела, които помагат да се контролира развитието на инфекциите. Но когато стане ухапване от кърлеж, слюнката му съдържа цял „коктейл“ от биологично активни вещества, които при попадане в човешкото тяло изместват имунния отговор поне по два начина към специфичен Th2 имунен отговор", казва Николай Крючков.

Какво означава това на практика? Този тип имунен отговор се нарича още „алергичен“, тъй като е придружен от множество алергични реакции. Имунната система започва да синтезира антитела от клас IgE, които при определено клетъчно взаимодействие започват да отделят хистамин в околната среда, което предизвиква алергична реакция. Освен това зрелите имунни клетки също преминават към синтеза на IgE антитела.

"Alpha-Gal се намира не само в слюнката на кърлежите, но и в червено месо, мляко и животински продукти като желатин, например. Следователно, веднага щом имунният отговор се превключи след ухапване от кърлеж и човек изяде малко червено месо, което съдържа алфа-гал, имунната реакция се включва. Освен това тази реакция е със закъснение и разгръщането й отнема от 2 до 6 часа", казва експертът.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА АЛЕРГИЯТА КЪМ МЕСО?

Честите прояви на алергии към месо са:

- симптоми, подобни на "лошо храносмилане": болка и тежест в корема, гадене, повръщане;

- обрив: силно сърбящ по различни части на тялото. Появява се внезапно, трае известно време и изчезва.

В този случай човек дори не мисли, че има някаква алергия към алфа-Гал, тъй като неговите прояви са толкова замъглени и не са остри. По-скоро в този случай хората не отиват на лекар и започват да избират диети от храни, които не причиняват дискомфорт, смятат, че развиват гастрит или киселини.

Превод: GlasNews