Най-малко четирима високопоставени демократи са казали на колеги, че искат президентът Байдън да се оттегли като техен кандидат за Белия дом, докато той се опитва да убеди партията, че може да спечели втори мандат.

Лидерът на Демократическата партия в Камарата на представителите Хаким Джефрис беше домакин на разговор на членове на Конгреса в неделя.

Джери Надлър, Марк Такано, Джо Морел и Адам Смит са казали по време на срещата, че 81-годишният Байдън трябва да се откаже от партийната номинация за президент след катастрофалния дебат срещу Доналд Тръмп и представянето му по време на интервю за ABC News, което беше излъчено в петък вечер.

"Те бяха част от общото настроение, че трябва да направим нещо друго", каза един източник от Конгреса пред The ​​Hill на срещата в неделя.

Преди срещата петима други членове на Конгреса от Демократическата партия казаха изрично, че Байдън трябва да се оттегли в името на по-млад кандидат.

Джефрис, една от най-високопоставените фигури в партията, посочи, че може да предпочете вицепрезидента Камала Харис да бъде кандидат, но той все още не е призовал изрично президента да се оттегли от надпреварата.

Съмненията относно способността на Байдън да продължи да бъде на поста се засилиха след пагубното представяне в първия президентски дебат срещу Тръмп. Байдън и неговият екип се опитаха да разсеят страховете с повече митинги, на които той имаше по-енергични изпълнения.

Интервю с ABC News в петък, в което той твърди, че дебатът е бил разочароващ еднократен случай, обаче едва ли ще облекчи съмненията в умовете на избирателите.

Притиснат дали би желал да се подложи на неврологични тестове, за да докаже, че е годен за поста, 81-годишният Байдън възрази, като каза, че на практика се подлага на такива тестове всеки ден като президент.

Откакто интервюто беше излъчено, повече водещи демократи и партийни донори изразиха опасения, че Байдън ще продължи да бъде кандидат на партията, за да се изправи срещу Тръмп, на 78 години, на изборите през ноември.

В събота Анджи Крейг, конгресмен от Минесота, която е изправена пред тежка битка за преизбиране, призова Байдън да се откаже от надпреварата в полза на по-млад кандидат, като каза: "Остава само малък прозорец, за да сме сигурни, че има кандидат, който е най-добре подготвен да представи случая и да спечели. Предвид това, което видях и чух от президента по време на дебата миналата седмица, съчетано с липсата на силен отговор от самия президент след този дебат, не вярвам, че президентът може ефективно да води кампания и да спечели срещу Доналд Тръмп."

Влиятелни донори също призоваха Байдън да стои настрана. Рийд Хейстингс, съоснователят на Netflix, който беше един от първите, които призоваха за алтернативен кандидат след дебата, повтори исканията си след интервюто в петък. "За съжаление Байдън отрича психическото си състояние", каза той пред ABC News. "Той трябва да се оттегли, за да позволи на един енергичен демократичен лидер да победи Тръмп."

В кръг от телевизионни интервюта в неделя партийни лидери се опитаха да потушат спекулациите около бъдещето на Байдън, но намекнаха, че той трябва да покаже, че е годен да ръководи.

Крис Мърфи, сенатор от Кънектикът, каза в предаването за състоянието на Съюза на CNN, че президентът трябва да проведе пресконференция, за да убеди избирателите, че е "старият Джо Байдън".

"Наистина мисля, че президентът трябва да направи повече", каза Мърфи. "Часовникът тиктака."

Адам Шиф, конгресмен от Демократическата партия, каза пред Meet the Press на NBC, че Байдън трябва да действа бързо, за да премахне притесненията.

"Мисля, че тя (Камала Харис, вицепрезидентът) може да спечели с огромно мнозинство, но преди да вземем решение кой друг да бъде, президентът трябва да вземе решение дали това е той", каза той.

Хаким Джефрис, лидерът на демократите в Камарата на представителите, насрочи среща в неделя вечерта с високопоставени членове на Конгреса, за да обсъдят кандидатурата на президента, пише Днес. Джим Клайбърн, конгресменът от Южна Каролина, който беше ключът към победата на Байдън през 2020 г., Грегъри Мийкс, конгресмен от Ню Йорк и старши член на групата на чернокожите в Конгреса, и Съмър Лий, демократ от Камарата на представителите от Пенсилвания, сигнализираха, че Харис ще бъде най-добрият вариант да оглави надпреварата, ако Байдън реши да се оттегли.