Броят на убитите и ранените украинци и руснаци в пълномащабната война, продължила две години и половина, вече е достигнал около един милион души.

Според журналисти на Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, като цяло загубите на украинската армия възлизат на 480 хиляди души, от които 80 хиляди са убити и 400 хиляди са ранени.

Русия, според западните разузнавателни служби, е загубила 600 хиляди войници в резултат на пълномащабно нахлуване в Украйна: 200 хиляди убити и 400 хиляди ранени.

WSJ отбелязва, че загубите създават проблеми за Русия, която хвърля зле подготвени войници в битка, докато напредва в Източна Украйна и също така се опитва да противодейства на неотдавнашното украинско нахлуване в района на Курск. В същото време журналистите отбелязват, че за Украйна ще бъде по-трудно да се справи с подобни загуби поради четири пъти по-малкото си население. В дългосрочен план обаче последствията ще бъдат опустошителни и за двете страни, които вече имаха демографски проблеми преди войната.

Журналистите също пишат, че един от мотивите на войната на Владимир Путин е да увеличи населението на Русия „чрез поглъщане на украинци“. Инвазията на Русия и завземането на украинска територия през последното десетилетие означава, че демографите изчисляват, че Украйна е загубила най-малко 10 милиона души поради окупация или бежанци.

Путин отдавна обяви преодоляването на хроничния демографски спад в Русия за приоритет и оттогава Кремъл започна кампания за русификация на окупираните територии, включително масови отвличания на деца и натиск върху украинците да получат руско гражданство. В окупирания Донбас продажбата на имоти и други сделки вече изискват руско гражданство.

„Демографията е приоритет за Путин и той иска да използва Украйна и нейния народ, за да консолидира славянското ядро ​​на Русия“, каза българският политолог Иван Кръстев.

Той добави, че „за Украйна дилемата е екзистенциална: колко хора можете да загубите във война, преди да загубите бъдещето си?“

Заслужава да се отбележи, че само президентът Владимир Зеленски официално обяви загубите на Украйна във войната. През февруари по време на пресконференция държавният глава отбеляза, че 31 хиляди военни са загинали в битки за държавата.

Демографската ситуация в Украйна

Повече от шест милиона души са напуснали Украйна от началото на войната през февруари 2022 г., според ООН. Според непубликувани досега данни от украинското правителство общото население на контролираната от Киев територия е спаднало до 25-27 милиона.

Американското издание пише, че една от ключовите причини, поради които Зеленски отказва да мобилизира ключова кохорта от мъже на възраст от 18 до 25 години - обикновено по-голямата част от всяка военна сила - е, че според бивши украински служители повечето от тези хора нямат деца още. Ако наборниците от тази възрастова група умрат или станат неработоспособни, бъдещите демографски перспективи ще се влошат още повече, казват украинските демографи. Средната възраст на украинските бойци сега е 43 години.

Припомняме, че депутатът от Европейската солидарност Микола Княжицки заяви, че стотици хиляди украинци, които са в чужбина, искат да се откажат от украинско гражданство.

Според Opendatabot, смъртността в Украйна е три пъти по-висока от раждаемостта. През първото полугодие на 2024 г. са родени 87 655 деца. Това е с 9% по-малко спрямо същия период на 2023 г.