Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че в един от разговорите си с президента на Русия Владимир Путин е заплашил да удари Москва. Такова решение е щяло да бъде взето, ако руската страна предприеме действия срещу Украйна.

Според Тръмп той е предупредил Путин, че ударът ще бъде „силен“ и ще бъде нанесен „точно в центъра на Москва“, като същевременно е подчертал, че не иска да прави това, но „няма избор“. Това заяви самият той в интервю за The Wall Street Journal.

„Казах: „Владимир, ако гониш Украйна, ще те ударя толкова силно, че дори няма да повярваш. Ще те ударя точно в центъра на шибаната Москва. Казах: приятели сме. „Не искам да правя това, но нямам избор“, цитира изданието подробности от разговора на Тръмп с Путин.

Според бившия президент Путин отговорил категорично на това: „Няма начин“ (в оригинала no way), изразявайки скептицизъм относно възможните действия на САЩ.

Тръмп продължил, като предупредил руския лидер, че ударът може да бъде болезнен и дори символично намекнал за разрушаването на куполите на Кремъл.

Бившият президент на САЩ не уточни времевата рамка и конкретните обстоятелства на този разговор, но добави, че между него и Путин са се развили добри отношения.

Според него Путин е разбрал, че Тръмп е способен на нестандартни действия, наричайки себе си „луд“, което според политика Путин е знаел много добре.

Освен това Тръмп разкри подробности и за друг важен разговор - с китайския президент Си Дзинпин. Срещата се провела през април 2017 г. по време на посещението на китайския лидер в резиденцията на Тръмп в Мар-а-Лаго, Флорида. Това посещение съвпаднало с американските удари по сирийски военни цели.

Според Тръмп той решил да информира Си Дзинпин за бомбардировката след десерта, като казал: „Председател, току-що изстреляхме 58 ракети в Сирия, на летище, което има много нови самолети. Вашите хора не са в опасност, но вече са на път."

Тръмп твърди, че след тази новина китайският лидер го е помолил да повтори казаното от него, което неволно е издало познанията му по английски език. Бившият американски президент бил изненадан от този момент и задал въпрос на Си Дзинпин: „Вие говорите английски, нали?“ Преди това общуване всичките им диалози се провеждали изключително чрез преводачи.