След като жена получи фатална алергична реакция в ресторант на Disney World, Disney се опитва да отхвърли делото за неправомерна смърт на съпруга на починалата, като посочи дребния шрифт на условията на Disney+, които мъжът се съгласил, че приема, преди години.

Джефри Пиколо представлява името на покойната си съпруга Канокпорн Тангсуан, лекар в болницата в Ню Йорк, която почина от алергична реакция, докато посещава курорта във Флорида, САЩ, през октомври.

Двойката, заедно с майката на Пиколо, отидоха на вечеря на 5 октомври в нощта на ресторант, разположен в комплекс за пазаруване и хранене, наречен Disney Springs.

 

Джефри Пиколо и Канокпорн Тангсуан

 

"Тангсуан беше силно алергична към млечни продукти и ядки и те избраха този конкретен ресторант отчасти заради обещанията му за приемане на посетители с хранителни алергии", сочи жалбата, подадена в окръжен съд във Флорида.

Жалбата описва многократните разговори на семейството със сервитьора относно алергиите на Тансуан. Твърди се, че семейството е повдигнало проблема предварително, попитало е за безопасността на конкретни елементи от менюто, накарало е сервитьора да потвърди с главния готвач, че те могат да бъдат направени без алергени и поискало потвърждение „още няколко пъти“ след това.

„Когато сервитьорът се връща с храната на жената, някои от артикулите са нямали вид, че са свободни от алергени, затова жената и съпругът ѝ отново разпитват сервитьора, който отново гарантира, че храната е без алергени", се казва в иска.

Тримата яли и след това се разделили, като съпругът отишал в стаята им, а Тангсуан и майка ѝ са се отправили към магазините. "След около 45 минути жената започва да изпитва сериозни затруднения в дишането и се свлече на пода."

Тя сама си поставила епипен, като през това време очевидец се обадил на 911. Пиколо не успява да се свърже с никого, а по-късно научава, че жената е откарана по спешност в болница. Семейството на жената е отишло при нея в болницата, но им се съобщава, че е починала.

„Разследването на съдебния лекар установява, че причината за смъртта на Тангсуан е в резултат на анафилаксия, дължаща се на повишени нива на млечни продукти и ядки в нейната система“, сочи делото.

Пиколо заведе дело през февруари срещу ресторанта и Walt Disney Parks and Resorts US Inc. (WDPR), обвинявайки и двете компании в небрежност за неправилно приготвяне на храната на съпругата му и за това, че не са обучили служителите си да гарантират, че храната е без алергени.

Той търси повече от 50 000 долара обезщетение и съдебен процес от съдебни заседатели „по всички въпроси, които могат да бъдат съдени“.

Но от Disney казват, че делото трябва да се разглежда извън съда, защото Пиколо е създал стрийминг акаунт в Disney+. Създавайки акаунт в платформата, Пиколо се е съгласил с условията на Disney+, сред които, в дребен шрифт, се открива и следната клауза „всеки спор между вас и нас, с изключение на искове с малък материален интерес, подлежи на отказ от колективен иск и трябва да бъде решен чрез индивидуален обвързващ арбитраж“.

Дисни казва, че Пиколо отново се е съгласил на подобна клауза, когато е купувал билети за парка онлайн през септември 2023 г. Дали той наистина е прочел дребния шрифт в даден момент, добавя се, е „без значение“. „Пиколо пренебрегва факта, че преди това е създал безплатен пробен акаунт в Disney+ и се е съгласил да арбитрира „всички спорове“ срещу „The Walt Disney Company или нейните филиали“, произтичащи от „договор, правонарушение, гаранция, закон, наредба или друга правна или справедлива основа“,“ гласи изявление на Disney.

Адвокатите на Пиколо казват, че твърденията на Disney са "възмутително неразумни". „Просто няма тескт от споразумението за абонати на Disney+, който да подкрепи идеята, че Пиколо се е съгласил да арбитрира искове, произтичащи от наранявания, претърпени от съпругата му в ресторант, разположен в помещения, собственост на тематичен парк или курорт на Disney, което в крайна сметка доведе до нея смърт“, пишат те в документацията от 123 страници, обвинявайки компанията, че се опитва да лиши мъжа от правото му на съдебен процес. Те оспориха и самия процес, тъй като той се води не от името на Пиколо, а на от името на наследството на Тангсуан.

Адвокатите на Пиколо потвърдиха, че той наистина е създал акаунт в Disney+ на своята PlayStation през 2019 г., но той смята, че е анулирал абонамента по време на процеса, тъй като не е открил никакви такси, свързани с него след този момент.

Скоро и двете страни ще могат да изложат аргументите си пред съдия. Съдът е насрочил изслушване по искането на Disney за 2 октомври.