Украинският президент Володимир Зеленски заяви в излъчено вчера интервю за телевизия Fox News, че е получил "много директна информация" от Доналд Тръмп, че бившият президент на САЩ ще подкрепи Украйна във войната срещу Русия, ако бъде преизбран на президентските избори през ноември.

Зеленски беше в САЩ за сесията на Общото събрание на ООН и в петък представи на Тръмп на среща при закрити врата своя „план за победа“ във войната. Преди това кандидатът за президентския пост от Републиканската партия казваше, че ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложи край на техния конфликт.

В интервю за „Фокс нюз“ след тази среща Зеленски каза: „Не знам какво ще се случи след изборите и кой ще бъде президент... Но получих много директна информация от Доналд Тръмп, че той ще бъде на наша страна, че ще подкрепя Украйна“, предаде "Ройтерс".

Зеленски използва посещението си в САЩ, за да огласи своя „план за победа", който американски служител описа като преоформено искане за повече оръжия и премахване на ограниченията върху използването на ракети с голям обсег. Планът предполага окончателно поражение на Русия във войната, каза служителят. Някои длъжностни лица смятат тази цел за нереалистична, отбелязва "Ройтерс".

Зеленски, който се срещна също с вицепрезидентката на САЩ и кандидат за президент на Демократическата партия Камала Харис и с президента Джо Байдън, каза, че търси обединена подкрепа на САЩ за продължаващата война с Русия и не подкрепи никой от кандидатите на президентските избори в САЩ.

„Не искам да се замесвам в изборния период... Не искам да загубя една или друга част от американците", каза Зеленски пред „Фокс нюз“.

В петък Тръмп каза, че е имал удоволствието да се срещне с Зеленски – подчертана промяна в тона в сравнение с някои от предишните му изказвания по време на предизборната кампания.

Различията между Тръмп и Харис относно Украйна са отражение на вижданията в Демократическата и в Републиканската партия и за ролята на САЩ в света, отбелязва Ройтерс.

Тръмп и някои републиканци в Конгреса поставиха под въпрос цената на финансирането от САЩ и допълнителните оръжия за Украйна в двегодишната й битка срещу Русия и я определиха като безполезна.

А демократите, водени от Байдън, настояват Русия да бъде наказана, а Украйна - укрепена, представяйки победата на Украйна като жизненоважна за националната сигурност на САЩ.