Най-малко 17 души са били убити, когато въоръжени мъже са нападнали две къщи в Южна Африка рано в събота, съобщи националната полиция.

Въоръжените мъже са открили огън по две отделни къщи, докато жертвите спяли, допълват те. Всички жертви са принадлежали на едно семейство, което се е събрало за традиционна церемония в село край Лусикисики, град в провинция Източен Кейп.

Тринадесет души са били убити в една от къщите. Всички жертви с изключение на една са жени. Шестима души са оцеляли, сред тях и 2-месечно бебе. Атленда Мате, говорител на полицията, каза пред местна телевизия, че друг пострадал е в болница в критично състояние.

Във втория дом на семейството са спали четиримата души, всички са били убити.

Властите са започнали издирване, докато градът се тресе от убийствата. Полицейски кадри показаха отцепени черни пътища, екипи от криминалисти и униформени служители, работещи през двете къщи.

„Това е първият път, когато ставаме свидетели на нещо подобно“, каза в телефонно интервю говорител на местната община. „Това е шок за района.“

Полицейски служители посочиха тревожно високия брой незаконни огнестрелни оръжия и високите нива на насилие в региона.

През последните четири месеца полицията е конфискувала повече от 430 незаконни огнестрелни оръжия, включително автоматични пушки, повечето от които са конфискувани в Източен Кейп, каза министърът на полицията Сензо Мчуну по време на брифинг. Полицаите третират масовото убийство като приоритет, добави той.

„Това е непоносимо огромен брой хора“, каза Мчуну.

Южна Африка от години регистрира високи нива на насилствени престъпления, а полицията и експертите отбелязват нарастващ брой масови стрелби през последните няколко години.

През януари 2023 г. въоръжени мъже убиха осем души на парти за рожден ден в крайбрежен град в провинция Източен Кейп. През април миналата година въоръжени мъже нахлуха в къща и убиха 10 души в чифлик край град Питермарицбург, в източната част на страната. А през юли 2022 г. най-малко 19 души бяха застреляни в множество таверни, включително в град Совето в Йоханесбург.
 
Статистическите данни за престъпността, публикувани от правителството през август, показаха, че нивата на убийства са се увеличили в четири от деветте провинции на Южна Африка, водени до голяма степен от насилието с оръжие.