Алин Ферейра, бразилска блогърка, която създаваше съдържание за мода, пътувания и ежедневие в своите социални медийни платформи, почина, след като се подложи на операция за уголемяване на задните части с помощта на полиметилметакрилат (PMMA). Сърцето на момичето спря да бие в резултат на генерализирана инфекция.

Алин решила да увеличи задните си части, като за целта избрала клиниката Ame-se в Гояния. Според съпруга на момичето, тя се прибрала в дома си в Бразилия веднага след операцията и се чувствала добре. На следващия ден обаче здравето й започнало да се влошава: температурата й се повишила и тя се почувствала зле, съобщава Correo Brazilenze.

Съпругът на Алин веднага се свързал с клиниката на Грациели да Силва, биомедицински учен, собственик на заведението и лицето, извършило процедурата. Там му казали, че „това е нормално и тя трябва да вземе лекарство за температурата си“.

Съветът обаче не помогнал. Алина започна да има болки в корема и загубила съзнание. Майката на две деца е хоспитализирана в регионалната болница Аса Норте, където остава няколко дни, след което е преместена в частно лечебно заведение в град Аса Сул.

Семейството на Ферейра каза, че Да Силва е инжектирал 30 мл полиметилметакрилат във всеки хълбок. Тя обаче отрече тези думи, като каза, че е използвала само биостимулант и предположи, че инфекцията може да е причинена от чаршафите в къщата на Алина.

Да Силва беше арестувана като част от разследването на смъртта на пациент. Докато следователите проучват всички факти, нейната клиника, която нямаше медицински лиценз за извършване на подобни процедури и не беше регистрирана в Регионалния съвет по биомедицина на Гояс, беше затворена.

Националната агенция за наблюдение на здравето на Бразилия предполага, че инжекционният гел от полиметилметакрилат трябва да се използва само за лечение на сериозни заболявания като полиомиелит, ако те причиняват деформации на тялото.