Днес се навършва една година от началото на войната Израел - Хамас, най-смъртоносната в историята на израелско-палестинския конфликт.

Историята

След като Хамас извърши неочаквана терористична атака срещу Израел на 7 октомври 2023 г., а Израел реагира с обявяване на война, статистиките сочат, че хиляди хора са загинали или пострадали.

Ракети са изстреляни от град в Газа към Израел на 7 октомври.

Израел заяви, че целта е да са унищожи Хамас и че се опитва да сведе до минимум цивилните жертви.

Тази снимка, направена на 11 октомври, показва лагера на музикалния фестивал в Израел, който беше превзет от бойци на Хамас на 7 октомври.

Междувременно в Газа се разрази хуманитарна криза, включително колапса на здравната система. В ивицата има недостиг на храна, чиста вода и лекарства, а гладът се разпространява в Газа, според Организацията на обединените нации (ООН).

Хизбула, ливанска въоръжена група, подкрепяна от Иран, започна да обстрелва с ракети и дронове израелските позиции на 8 октомври в подкрепа на Хамас. Израел отговори със свои собствени въздушни удари, като и двете страни първоначално калибрираха атаките "око за добро", за да избегнат ескалация. Боевете ще принудят около 150 000 души от двете страни на границата да напуснат домовете си.

Израел, след като нареди на цивилни да избягат от северната част на Газа, започна сухопътна инвазия на 27 октомври, изпращайки хиляди войници сред свирепа бомбардировка.

Израелски войник покрива ушите си, докато снаряд е изстрелян към Газа близо до Нетивот

На 1 април Израелски военни самолети атакуват комплекс на иранското посолство в столицата на Сирия, Дамаск, убивайки най-малко трима висши командири и четирима офицери, наблюдаващи тайните операции на Иран в Близкия изток, казаха ирански и сирийски официални лица.

Около две седмици по-късно, като отмъщение, Иран изстрелва повече от 300 дрона и ракети срещу Израел, за първи път директно атакува страната. Израел и неговите съюзници прехванаха почти всички оръжия, използвайки противовъздушна отбрана. След това израелските сили удариха отбранителна система близо до Натанц, град в централен Иран, който е от решаващо значение за програмата за ядрени оръжия на страната.

Най-малко 12 души бяха убити на футболно игрище в контролираните от Израел Голански възвишения на 27 юли. Израелската армия каза, че ударът е бил извършен от Хизбула.

На мястото, където ракета удари близо до футболно игрище в контролираните от Израел Голански възвишения.

Няколко дни по-късно Израел уби Фуад Шукр , високопоставен служител на Хизбула, при удар в Бейрут. Същия ден Исмаил Хания, един от най-високопоставените лидери на Хамас, беше убит в иранската столица Техеран, а Хамас обвини Израел за атаката.

Хиляди пейджър устройства, управлявани от членове на Хизбула в Ливан, избухнаха почти едновременно на 17 септември. Най-малко 12 души бяха убити и 2700 ранени. На следващия ден хиляди уоки-токи устройства избухнаха в Ливан, убивайки най-малко 20 души, ранявайки повече от 450 и осакатявайки комуникациите на Хизбула.

През следващите дни Израел атакува високопоставени служители на Хизбула, като отприщи едно от най-интензивните въздушни нападения в съвременната война.

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала беше убит при израелски въздушен удар на 27 септември срещу жилищни сгради южно от Бейрут, за които Израел каза, че стоят над централния щаб на Хизбула.

Вестник с портрет на първа страница на лидера на Хизбула Хасан Насрала, който беше убит при израелски въздушен удар в Ливан на 30 септември.

Три дни по-късно Израел започна сухопътна инвазия в Южен Ливан, като същевременно продължи интензивните си въздушни бомбардировки там и в кварталите близо до Бейрут , където Хизбула има власт.

Иран изстреля около 180 балистични ракети срещу Израел на 1 октомври, заявявайки, че отмъщава за израелските убийства на г-н Насрала, Ханийе и други. Атаката беше осуетена най-вече от израелската противовъздушна отбрана с помощта на Съединените щати.

Израел обеща да отмъсти.

Равносметката

В Израел са били убити около 1200 души, включително около 800 цивилни, 346 войници от Израелските отбранителни сили и 66 полицаи, според израелското министерство на външните работи .

Повечето от тях бяха убити по време на терористичната атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври. Освен това около 8700 души бяха ранени, казаха израелски официални лица.

В Газа повече от 41 000 души са били убити и близо 100 000 са били ранени към 3 октомври, според управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа.

Най-малко 10 000 души са затрупани под развалините в Газа, твърди ООН, което означава, че истинският брой на жертвите може да бъде много по-висок.

Когато Хамас атакува Израел, бойци отвлякоха близо 250 заложници - включително жени, деца и възрастни хора - и ги отведоха в Газа.

Към 3 октомври 112 заложници са излезли живи от Газа, като са били разменени със затворници, държани в Израел. Най -голямото освобождаване на заложници дойде на 24 ноември 2023 г., по време на пауза в боевете.

Около 97 заложници остават в Газа, включително телата на най-малко 33 души, съобщава Израел.

Израелските отбранителни сили досега са открили останките на 37 заложници в Газа, като последно откриха шест тела в Рафах в началото на септември.

Палестинци в Рафах, Газа, чакат да получат храна по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан на 13 март.

Преди войната в Газа са функционирали 36 болници, според Световната здравна организация (СЗО).

Към 30 август 19 болници са спрели да функционират, а останалите 17 функционират частично, съобщи СЗО. В момента няма напълно функциониращи болници, според световната здравна агенция.

Хуманитарните агенции казаха, че техният медицински персонал е бил задържан и е бил атакуван, което ги е принудило да евакуират съоръженията. Това принуждава цивилните да загубят достъп до животоспасяваща медицинска помощ.

„Нашите екипи бяха принудени да извършват операции без анестезия, да стават свидетели на смъртта на деца по болничните етажи поради липса на ресурси и дори да лекуват собствените си колеги и членове на семейството“, д-р Амбър Алайян, медицински програмен мениджър на „Лекари без граници“, казва тя в изявление по-рано този месец. „Междувременно системата на здравеопазване в Газа е била систематично демонтирана от израелските сили.“

Пациент лежи на пода в болница Ал-Акса в Дейр ал-Балах на 5 ноември 2023.

Израел твърди, че Хамас използва болници за "провеждане и насърчаване" на терористична дейност. Хамас отрече твърденията, че работи от болници.

От началото на войната повече от 1 милион тона помощи са влезли в Газа, от които 70% са храни, каза Гражданският отдел на Израел за координация на правителствените дейности в териториите в публикация в социалната платформа X на 30 септември.

На 2 октомври Филип Лазарини, генерален комисар на Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток, каза, че повече от 100 000 метрични тона хранителни доставки са блокирани извън Газа поради ограничения за достъп, както и повреда на законност и ред.

Експерти на ООН казаха , че гладът се е разпространил в цялата Ивица Газа, но Израел отрича твърденията, че в Газа има глад.

ООН също така казва, че жителите на Газа живеят в "отвратителни" условия и че предоставянето на хуманитарна помощ продължава да бъде предизвикателство.

Войната между Израел и Хамас е най-смъртоносната година за журналистите

Годината от началото на войната Израел-Хамас в Газа е най-смъртоносната за медийните работници, откакто повечето организации за журналистика и свобода на печата започнаха да проследяват смъртта на журналисти по време на конфликт.

Според  Комитета за защита на журналистите  и  Репортери без граници най-малко 128 журналисти са били убити от началото на войната, почти всички от тях палестински медийни служители в Газа, убити в резултат на израелски въздушни удари. Някои от журналистите загинаха, докато носеха предпазни средства, идентифициращи ги като представители на пресата.

Превод: GlasNews

Използвани данни: TheNewYorkTimes, ABC, CNN

Снимки: TheNewYorkTimes, CNN, Ройтърс