Изминаха 40 години, откакто смъртоносен случай на хранително отравяне се разпространи в болниците в Обединеното кралство, оставяйки лекарите озадачени каква е причината. През 1984 г. 22 души загинаха при епидемия от хранително отравяне, която се разпространи в здравни центрове в Йоркшир, припомня британското издание Metro.

Първият случай бе в психиатричната болница Stanley Royd в Уейкфийлд, но скоро започнали да се появяват случаи в други близки лечебни заведения.

Няколко възрастни пациенти се събудили, страдащи от гадене и диария, но за броени часове 36 пациенти в осем отделения били засегнати.

До края на деня един човек е починал, а на следващия ден зашеметяващите 240 пациенти съобщават за симптоми на следващата сутрин.

Повече от 100 души от персонала също се разболели от инфекцията, което означава, че само малцина останали в състояние да се грижат за възрастните пациенти.

Отговорната бактерия беше незабавно идентифицирана като салмонела, но тя продължила да се разпространява през следващите няколко дни със 788 засегнати пациенти.

От тях 19 не успели да издържат на загубата на течности при тежката диария и починали.

Въпреки огромното количество случаи здравните служители се затруднили да проследят какво причинява смъртоносната инфекция.

Д-р Джефри Айрланд, който ръководи разследването по това време, разказва: „Имахме работа с болни, възрастни хора – и опитът да разберем какво точно ядат те се оказа много трудна задача.“

Лекарите признават, че има само 50% шанс източникът на епидемията някога да бъде проследен. В крайна сметка се установило, че инфекцията идва от печено говеждо месо, което е било сготвено, оцветено и оставено на открито за 10 часа, преди да бъде сервирано на пациенти в салатите им.

Недоволен от начина, по който лекарите и мениджърите се справили с кризата, тогавашният секретар на социалните служби започва първото публично разследване в болница.

За първи път условията в сградата с 900 легла, в която се помещават предимно възрастни хора с психични разстройства, били подложени на независим контрол.

Разследване на The Sunday Times установи, че кухнята на болницата е в толкова лошо състояние, че отровата за хлебарки все ощео можело да бъде открита на пода.

Мръсни кухненски съдове също били открити разпръснати из стаята, а бактерията салмонела е открита в канализацията.

Установено е също, че графиците за почистване не са били спазени, мръсните кърпи са били напоени и използвани повторно и е имало липса на хладилни помещения.

Вестникът каза на разследващите служители: „Общото впечатление беше, че съоръженията са били основно почистени, но отнема много време, за да достигнат изискваните стандарти.“

Болничните администратори бяха обвинени в прикриване, което те категорично отрекоха, като казаха, че са щастливи да предадат цялата налична информация.

Пациенти са били оставени през нощта без медицинска сестра. Воденето на протоколи в болницата също не било нормално, като никой не било напълно сигурен колко пациенти има.

Здравните служители преди това предупредили болницата, че кухнята представлява заплаха за пациентите, но малко действия – ако има такива – се реализирали бавно.

Тимъти Хартлет, съветник по разследването, каза: „Тези, които са дошли да управляват, трябва да се научат да управляват.

Кой управлява тази болница е въпрос, който остава без отговор.“

Болничните шефове отбягваха всякаква помощ от общественото здравеопазване и когато експертите били допуснати, ценни улики бяха изчистени.

Болницата затворила 10 години по-късно през 1995 г., но случаят със салмонела повлия на психиатричните грижи, обработката на храната и инспекциите на болниците в Обединеното кралство.

Освен това се подчертава, че болничните сгради във Виктория не са оборудвани за модерно здравеопазване, особено поради високия таван, който прави цялостното почистване невъзможна задача.

Снимка: Alamy Stock Photo / Metro