Украинските въоръжени сили ще трябва да продължат офанзивата в района на Курск и да продължат напред, ако руският президент Владимир Путин откаже преговори и настоява да изпълни условията си.  

„Ако Путин не направи никакви отстъпки и откаже да преговаря, освен при неговите условия, Киев няма да има друга алтернатива, освен да остане в Курск и да продължи да увеличава натиска върху Москва“, се казва в материал на Times.

Журналистите уточняват, че Украйна смята този сценарий за доста вероятен, поради което създаде военно комендантство в контролираната част от Курска област „като демонстрация на нова фронтова линия на конфронтация с Москва“.

В материала се отбелязва, че въпреки военните успехи на украинските въоръжени сили, не всичко върви така, както Украйна иска, тъй като руските войски продължават да напредват в Източна Украйна, по-специално в Покровското направление в Донецка област.

Предна линияЦял екран
Предна линия Снимка: The Times

„В някакъв момент изпитаните в битки украински части, които в момента са в Курск, може да са необходими у дома или рискуват да оставят уязвими пропуски в Източна Украйна, които руските войски биха могли да използват“, се отбелязва в статията.

Според журналисти Киев ще иска да задържи превзетата руска територия като разменна монета в преговорите с Москва възможно най-дълго, но за целта ще трябва да задържи логистични центрове, за да доставя всичко необходимо. И ако Путин реши да предприеме широкомащабно контранастъпление, тогава „отстъпление под обстрел или без стратегия може да бъде фатално за Киев“.

Карта на военните операции Курска областЦял екран
Карта на военните операции Курска област Снимка: The Times

В същото време изданието отбелязва, че украинските войски в Курск имат четири очевидни предимства:

  • планират да напуснат само когато ръководството реши, че това ще е най-благоприятният момент от политическа и стратегическа гледна точка;
  • имат огнева мощ, включително противовъздушна отбрана, за да се защитават;
  • те имат гъста гора за покритие;
  • те имат със себе си стотици пленени руски войници.

Освен това, дори ако Украйна изтегли войските си, операцията Курск показа на Москва, че границата от 720 мили, която споделя с Украйна в областите Курск, Белгород и Брянск, никога повече няма да бъде защитена от нападение.

„Неочакваното нахлуване в Украйна доказа това“, подчертават журналистите.