Бесни тюлени в Южна Африка около Кейптаун нападат хора. Причината за това е голямо огнище на болестта сред морските бозайници. Досега 10 животни са дали положителен тест за бяс, пише Live Science.

Здравите тюлени обикновено са игриви с хората, казват експерти, така че епидемията е довела до това, че тюлените се държат странно и агресивно, атакувайки сърфисти и плажуващи.

Бясът е смъртоносно вирусно заболяване, което се предава главно чрез слюнката. То засяга централната нервна система и причинява симптоми като треска, болка, изтръпване или парене на мястото на раната. Ако не бъде оказана медицинска помощ веднага след заразяването, вирусът се разпространява в централната нервна система и води до фатално възпаление на гръбначния и главния мозък. Учените отбелязват, че първите симптоми могат да се появят от седмица до две години, но като правило те се забелязват вече 1-3 месеца след заразяването.

Учените отбелязват, че последният известен случай на заразяване на тюлен с бяс е настъпил преди повече от 40 години, през 1980 г., на норвежките острови Свалбард. Смята се, че новото огнище е първото голямо огнище на бяс от морски бозайници в света. Но учените все още не разбират как точно бясът е засегнал тази популация от морски тюлени.

Южноафриканските морски тюлени (Arctocephalus pusillus) са започнали да се държат странно преди няколко години. Съобщава се, че скокът в докладите идва в края на 2021 г., когато хората съобщават, че животните се държат по-агресивно от обикновено.

Учени и експерти по защита на животните са реагирали на доклада: те хванали и тествали няколко животни наведнъж, опитвайки се да установят причината за агресията. Предвид факта, че е известен само един случай на бяс при тюлени през последните 40 години, изследователите дори не са се сетили да направят тестове за болестта.

Причината за агресията на морските тюлени става ясна едва сега, когато за няколко минути един тюлен ухапа най-малко трима сърфисти край брега. Известно е, че инцидентът е станал на 19 километра южно от центъра на Кейптаун. Потърпевшите разказват, че малко тюленче "долетяло" с висока скорост към сърфистите, скочило върху гърба на един от тях и направило дупка в неопреновия костюм, след което го ухапало. След това тюленът се закачил за дъската за сърф на мъжа и започнал да я хапе.

По същото време на брега е видян да плува тюлен с кървави наранявания по лицето. Учените смятат, че раните са нанесени от друг изключително агресивен тюлен. В резултат на това местните власти са били принудени да евтаназират четири тюлена и след това да проведат тестове за бяс. Тестовете показали, че три от четирите тюлена са били заразени с бяс, с което броят на докладваните случаи достигна 11 оттогава.

За щастие, според изследователите, въпреки факта, че доста хора са били ухапани, болестта не изглежда да се е разпространила извън животинската популация.

Все пак на плувците и сърфистите се препоръчва да бъдат изключително внимателни и да потърсят незабавна медицинска помощ, ако тюлен ги ухапе.

Сега учените определят последователността на вируса на бяс, за да определят къде и кога е навлязъл в популацията на тюлените. Южноафриканските морски тюлени образуват гъсти колонии, което означава, че болестта може да стане ендемична и в крайна сметка да се разпространи в други бозайници, като африканските видри без нокти (Aonyx capensis ), съобщава The Guardian. 

Превод: GlasNews.bgСнимка: Shutterstock