В ефира на националната телевизия на Нигер се появи съобщение от военните, които обявиха свалянето на президента Мохамед Базум. Според канала Ал Джазира, позовавайки се на думите на полковник Амаду Абдрамане, границите в Нигер са затворени, а в страната е обявен общ комендантски час.

Абдрамане каза, че нигерската армия се е противопоставила на президента поради факта, че страната е "зле управлявана" и ситуацията със сигурността се влошава. Освен това той предупреди чуждите власти за ненамеса във вътрешните работи на Нигер.

Военният преврат, при който част от президентската гвардия се противопостави на настоящия ръководител на страната, се случи на 26 юли.

Според CNN Базум е бил арестуван от охраната, което е довело до протести в столицата на Нигер Ниамей. А местните власти съобщиха, че в страната се готви държавен преврат.

Военните арестуваха и вътрешния министър на Нигер Хамада Сулай, това се случи на 26 юли сутринта. Той, заедно с Базум, се охраняват в президентския дворец.

Според източник на телевизионния канал Al Arabiya Базум е отказал да изпълни искането на военните и да подпише писмо за напускане на поста президент на републиката.