Астероид удари Земята в сряда, изглеждайки като огнена топка, докато се издигаше над Филипините. Местните гледаха с почуда как космическата скала пронизва атмосферата с 39 000 мили в час и се разпада, преди да се доближи до Земята.

Първите снимки и видеа на небесното тяло вече бяха публикувани 20 минути след навлизането му във въздушното пространство. Хората заснеха падането на космическия обект. На кадрите астероидът изглежда дори по-ярък от луната.

Падане, астероид, Земя, ФилипиниЦял екран
Астероид близо до Филипините 

Астероидът е забелязан за първи път само осем часа преди да навлезе в атмосферата, съобщава Daily Mail. Това е едва деветото небесно тяло, видяно преди сблъсъка му със Земята. Дадено му е името 2024 RW1.

Европейската космическа агенция отбеляза, че астероидът е с размер приблизително 1 метър. Благодарение на малките си размери, той не причини никаква вреда, когато се сблъска със Земята. Небесното тяло се очакваше близо до остров Лусон.

Астероид, паданеЦял екран
Място на удара на астероида

„Сега вероятно откриваме средно по един малък астероид всяка година, преди да навлезе в атмосферата, което означава, че системите за наблюдение стават все по-добри“, коментира Европейската космическа агенция.

Те добавят, че "това откритие е наистина прекрасна новина! То е... знак за подобрения в нашите планетарни защитни способности."

По принцип Земята доста често се сблъсква с обекти от космоса. Всички те обаче са твърде малки, за да преминат през атмосферата и да представляват опасност.

Припомняме, на 15 септември огромен астероид с размерите на две футболни игрища ще се приближи до Земята. По космически стандарти този астероид ще бъде много близо до нашата планета. Той не заплашва Земята, въпреки че ще лети на разстояние, близко до планетата - повече от 990 000 км. Това е 2,6 пъти повече от разстоянието, разделящо Луната от Земята.

„Богът на разрушението" лети към Земята: НАСА започва да шпионира огромния астероид