И Обединеното кралство ги чака предсрочен парламентарен вот след 2 седмици. Там “изненадата” е първият кандидат-депутат изкуствен интелект. Дигиталният Стийв се кандидатира като независим депутат. Той е на разположение 24 часа в денонощието, 365 дни в годината, за да обсъжда политиката с избирателите.

Стийв Ендакот стои зад иновативната идея. Какво се случва, когато кандидатът е компютърна програма? Изкуственият интелект е кандидат от Брайтън и Хоув Стийв.

Той дори умее да избягва въпроси. Като истински политик. Негов създател е бизнесменът от южна Англия Стийв Ендакот. Докато дигиталният политик работи денонощно в разгара на кампанията, истинският Стийв е на плажа в слънчева Ибиза.

"Аз контролирам дигиталния Стийв, но не мога да контролирам съпругата ми. Като ми каже, че за рождения ѝ ден ще ходим на почивка - това се случва и точка. Но докато аз съм във ваканция дигиталният Стийв гостува на BBC, получил е 500 обаждания, с които се е справил страхотно. След това ми докладва на мен всичко, което му е съобщено", разкри Ендакот.

Политикът-аватар е плод на разочарованието на Стийв от политиците. Твърди, че е време политиката да влезе в 21 век. Всичко започва от комуникацията с избирателите.

"Хората не искат да им подскачам по улиците или да им чукам по вратите. Искат да могат да имат контакт с мен - онлайн и когато им е удобно. Когато се разхождам из улиците на Брайтън и говоря с хората, ги питам - кога за последно си говорихте с вашия представител в парламента? Ами, никога. Затова ние изобретихме дигиталния Стийв, който е ко-пилот на мен, истинският Стийв Ендакот. Така хората знаят, че съм достъпен по интернет по всяко време, да ме намерят и да си поговорим", обясни бизнесменът за Нова.

По думите му да се срещне лично с 90 000 човека за 4 седмици е невъзможно. "Ние може да не сме обединени с политиката, но все още сме човешки същества", посочи той.

И така, докато 4 514 истински политици се борят за 705-местния парламент, за първи път в бюлетината ще пише - Изкуственият интелект Стийв.

"Трябваше да поработим доста върху това. Приложено е в нашите регулации, че в бюлетината може да напишеш както истинското си име, така и псевдоним, с който си известен. И тъй като на кампанията представяме изкуственият интелект Стийв, борихме се с нашите юристи до края. Такъв е нашият маркетинг, така се представяме в интернет", разкри истинският Стийв.

Но не си представяйте, че дигиталният законотворец ще бъде холограма в Парламента. Ако алгоритъмът спечели, на работа ще ходи неговият създател Стийв Ендакот.

"Наистина вярваме, че изкуственият интелект може да бъде в помощ на хората, но като ко-пилот. Никога няма да дадем на него да ни измисля политиките. Те ни помагат с оформянето им като изследват различни теми, но човешките същества определят политиките, хората гласуват за политиките, истински хора стават депутати. Това е просто начин политиците да имат връзка с хората, защото в нашата държава това не работи", смята той.

"Ние контролираме технологиите. На дигиталния Стийв му е разрешено да разполага с нашите база данни, може да се учи от интернет, да разглежда различни теми, но като разговаря с хората не може да си измисля сам политиките. Трябва да насърчава хората сами да казват каква трябва да бъде дадената политика", отбеляза кандидатът.

Изкуственият интелект иска да въведе 4-дневна работна седмица, обещава да се бори за правата на гей обществото, да преразгледа Брекзит и най-вече, да пази британците от самия него.

"Ако хората гласуват за мен ще се опитаме да го контролираме, защото наистина може да бъде опасен. Трябва да има политици, които виждат както добрата така и лошата страна на технологиите", допълва той.

Следващата стъпка е да създаде партия на Изкуствения интелект в Кралството. И не само.
"Може този път и да не спечелим, защото имаме малко време преди предсрочните избори, но правим основите за една партия, базирана на технологиите и демокрацията, която иска да свърже избирателите с политиците. Не е ядрена физика, но доста радикално в нашата ситуация", завърши Стийв Ендакот.