Най-малко 70 души са избити в малкото градче Понт-Сонде в централен Хаити от въоръжена с ножове банда, съобщават световните агенции. Това е най-голямото клане, което някога мирният централен регион на Хаити е виждал в новата история. Хиляди сега са изправени пред несигурно бъдеще, лишени от работата, домовете и семействата си, отбелязва AP.

В малките часове на нощта десетки членове на бандата се отправят към малкото градче Понт-Сонде в централен Хаити, въоръжени с ножове и автомати, докато семействата спят.

Стрелба и писъци събуждат града.

“Опитаха се да убият всички“, каза Джина Джоузеф, която през фаталната нощ оцелява по чудо. Жената е в шок и казва, че докато е жива няма да забрави гледката от масовото клане. 

Бандата Гран Гриф (Gran Grif) е убила бебета и млади майки, по-възрастни хора и цели семейства, ядосана от опитите дейността й в Пон Сонд да бъде ограничена. Група за самозащита се е опитала да попречи на бандата да прибира парите от незаконна пътна такса, с която наскоро обложила пътищата около града.

Насилието от страна на бандите в Хаити се е увеличило, като именно Пон Сонд се смята за окупирана от Гран Гриф територия.

Според доклад на ООН бандата е създадена преди 10години, след като бившият хаитянски законодател Профан Виктор започва да въоръжава млади мъже в района, за да осигури избирането си и контрола над региона Артибонит.