Две китайки разпалиха ожесточен дебат в социалните медии, след като  заключиха шумно малко дете в тоалетна на самолет. Причината? Това действие за тях било "средство за дисциплина".

На 24 август едногодишно момиченце, пътуващо с баба си и дядо си с полет от Гуейджоу в югозападен Китай до Шанхай, упорито плачело по време на пътуването.

Пътничка, седяща близо до момичето, разказва в социалните медии, че много пътници са се опитали да блокират шума, като са поставили кърпички в ушите си. Някои дори се преместили в задната част на самолета.

Тя се опитала да успокои малкото дете, като му показала забавни видеоклипове, но за съжаление това не помогнало.

По-късно тази жена и друга пътничка завели момичето в тоалетната на самолета, накарали го да влезе вътре и заключили вратата.

Двете дами не са се познавали.

Във видео, публикувано от една от тях, се вижда как двете жени заплашват момичето, като й казват, че ако продължи да плаче, няма да я върнат при баба ѝ.

Момиченцето удряло вратата на тоалетната, викало за баба си, а след това многократно казвало „Добре“ на двете жени, които в крайна сметка я върнали на мястото й.

Една от жените каза, че момичето не е плачело повече през оставащите два часа от полета.

„Предпочитам да предприема действия, отколкото просто да гледам като другите пътници. Мислех, че дисциплинирането й ще помогне на всички да си починат“, написа тя.

Juneyao Air каза пред Shangyou News, че бабата и дядото на бебето са признали скорошната им липса на опит в грижите за деца и са дали съгласието си двамата непознати да дисциплинират детето.

На 26 август компанията излезе с изявление, че се е свързала с майката на детето, която каза, че разбира действията на двамата пътници.

Инцидентът скоро направи заглавия в социалните медии на континента със свързани теми за справянето с непокорните деца на публично място, като събра 130 милиона гледания в Weibo.

Потребила на социалната мрежа коментиран: „Винаги съм искал да порицая непокорните деца, които съсипват почивката ми в самолетите. Тези две жени направиха това, което аз не успявах, и това е много удовлетворяващо.

Друг не одобрява мярката: „Методът, който тези жени използваха, е грешен. Представете си колко безпомощно се е чувствало такова малко дете, затворено в малка тоалетна с непознати.

Друг човек призова за повече толерантност към най-малките: „Плачът и емоционалната нестабилност са неизбежни за малките деца. Не можете да държите едногодишно дете според стандартите за възрастни.

Има и други съобщения за деца, които нарушават обществения транспорт в Китай.

На 4 август жена от Южен Китай се оплака, че малко дете е скачало и викало повече от два часа във високоскоростен влак. За родителите често е предизвикателство да държат децата тихи по време на дълги пътувания.

През юли един баща от югозападен Китай предложи лесно и евтино решение; той даде на малкото си момиченце зеле за белене по време на пътуване с влак.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: Douyin