Бившият президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад направи неочаквано изявление. Според него ръководителят на иранското контраизраелско звено се е оказал агент на израелската разузнавателна служба Мосад.

Пред турското издание Haberler Ахмадинеджад каза: „Ние създадохме звено за противодействие на Израел и човекът, който го ръководи, се оказа агент на Мосад.

Според Ахмадинеджад това подразделение е създадено за борба с израелската заплаха, но лидерът му се оказва двоен агент. Това стана известно след обвинения в шпионаж, свързани с убийството на лидера на Хизбула Хасан Насрала.

Според съобщения в медиите убийството на Насрала е станало възможно благодарение на иранска „къртица“, която е предала информация за неговите движения на израелската страна.

Le Parisien: „Къртица" насочи бомбите: Ирански агент помогна за убийството на Насралла

Както писа вестник Le Parisien, ливанските разузнавателни служби потвърдиха, че информацията за движенията на Насрала е била предадена чрез предател от Иран.

На свой ред Financial Times твърди, че Мосад от години събира данни за членове на Хизбула чрез техники за шпионаж, използвайки хакнати камери и телефони.

Да припомним, че на 27 септември израелските отбранителни сили атакуваха Бейрут, в резултат на което беше убит Хасан Насрала. Това бе потвърдено от самата Хизбула. В отговор Ливан обяви тридневен траур от 30 септември до 2 октомври, а ливанският премиер Наджиб Микати изрази съболезнования и отбеляза важността на Насрала за страната.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече убития лидер на Хизбула главен организатор на оста на злото, контролирана от Иран. На свой ред иранският духовен лидер аятолах Али Хаменей обеща, че Ливан ще накара Израел да съжалява за тази атака.

Иранският президент Масуд Пезешкиан призова арабските страни да подкрепят Хизбула и да не я оставят изолирана. Въпреки това Техеран заяви, че няма планове да изпраща войски в Ливан, за да помогне в евентуален конфликт с Израел.