Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) получи около 17 тона медицински консумативи“, каза  Летисия Немуш Арман, здравен координатор на Международния комитет на Червения кръст в Ливан. „Тези консумативи са предназначени да бъдат разпределени в болници в сътрудничество с Министерството на здравеопазването, което им позволява да продължи да предоставя критични и животоспасяващи грижи на засегнатите от ескалиращия конфликт", допълва тя.

Пратката е пристигнала в Бейрут чрез въздушен карго самолет, съобщават от МКЧК.

Пратката, която пристигна в ливанската столица от Женева в петък, включва хирургически материали и други медицински артикули, които да помогнат на болниците и медицинските работници да се грижат за наранявания, изгаряния и други нужди. Това е в допълнение към артикулите за хуманитарна помощ, които МКЧК беше поставил предварително в Ливан преди неотдавнашната ескалация на насилието.

Медицински екипи на МКЧК, включително специалисти по наранявания, свързани с конфликти, ще бъдат разположени в травматологични центрове, работейки заедно с местни здравни специалисти за укрепване на техния капацитет за справяне с най-тежките случаи.

Снимка: МКЧК