Съединените щати са получили разузнавателна информация от източник през последните седмици за ирански заговор за опит за убийство на бившия президент Доналд Тръмп, съобщи Си Ен Ен.

Това е довело да засилване на охраната и мерките за сигурност на бившия президент, но и поставя още въпроси относно пропуските по време на съботни митинг в Пенсилвания, когато Тръмп беше ранен.

Според информацията няма индикации, че „иранският заговор“ има връзка с атентата срещу кандидата за президент, извършен от 20-годишния Томас Матю Крукс.

Тръмп и екипът му са били уведомени за заплахата от чужда държава.

„Сикрет сървис“ многократно са предупреждавали хората зад кампанията на Тръмп да не провеждат митинги на открито, които крият по-големи рискове от събития, до които агенцията може да контролира по-добре достъпа, казаха хора, информирани по въпроса.

В един момент от кампанията екипът на Тръмп е спрял да прави „изненадващи събития“, тъй като не е имало възможност всички хора наоколо да бъдат проверени.

Иран многократно се е заричал да отмъсти за убийството на американската армия на генерал Касем Сулеймани, главнокомандващ елитните ирански бригади „Ал-Кудс", посочва Си Ен Ен.

Атаката срещу него беше на 3 януари 2020 година на международното летище в Багдад по нареждане на президента Доналд Тръмп.