Украинската армия продължава да търси оръжия с висока мощност. Въоръжените сили на Украйна получиха безпилотни летателни апарати, оборудвани с термитна смес.

Това съобщи CNN вчера. Журналистите казаха, че гореща смес от алуминиев прах и железен оксид гори при температури до 2200 градуса по Целзий. Термитната смес може да изгори дървени предмети или метални конструкции.

Такива безпилотни летателни апарати вече са наречени „драконови дронове“. Но източниците на канала казват, че поради ограничените възможности на Украйна тези дронове може да останат нишови оръжия.

Между другото, термитната смес е открита за първи път в края на 19 век в Германия, първоначално е била използвана за заваряване на железопътни релси. По-късно германците пренасят технологията в оръжия и я използват в Първата и Втората световни войни.

ООН предупреди, че тези запалителни оръжия представляват опасност за околната среда.

Междувременно Bild съобщава за използването на дрон с автомат "Калашников" от украинските въоръжени сили. За първи път на бойното поле беше тествано оръжие с платформа, съдържаща четири витла AK-47.

Както каза експертът по анализ на отворени данни на Bild Юлиан Рьопке, платформата с оръжието излита и се управлява от оператор, който може да бъде локализиран на няколко километра.

Експертите посочиха ​​основната трудност на този „Летящ автомат Калашников” - стабилизирането при стрелба. Не е ясно колко ефективно е оръжието и дали може да бъде пуснато в масово производство.