Двама души загинаха, а други двама са в неизвестност, след като влязоха в контакт с група хора, които са считани за най-голямото изолирано племе в света.

Съобщава се, че в четвъртък (29 юли) дървосекачите са се сбили с местната общност Машко Пиро в перуанската част на джунглата Амазонка.

Инцидентът е станал в район на региона Мадре де Диос, докато дървосекачите отваряли пътека в гората, преди да бъдат нападнати с лък и стрели.

Ройтерс съобщава, че Даниел Пеня, говорител на FENAMAD, която представлява 30 общности в региона, е потвърдил убийствата.

Те казаха, че най-малко двама работници са били убити с лък и стрела, докато други двама все още са в неизвестност, а още един е ранен.

Министерството на културата заяви в понеделник (2 септември), че сблъсъкът „може да е причинил смъртни случаи, ранени и изчезнали“.

Исторически е известно, че Машко Пиро имат ограничени взаимодействия с външни лица, защото повечето от тях са били отрицателни.

Когато производството на каучук се увеличавало в края на 19-ти и началото на 20-ти век, хората от Пиро претърпели насилствени нашествия от производители на каучук и заселници, което довело до значителна загуба на живот и разселване.

Начинът на племето за оцеляване разчита на гората за храна, подслон и лекарства. Техните познания за биоразнообразието на Амазонка са причината, поради която съществуват толкова дълго време и в момента се смята, че се състоят от над 750 души.

Това идва, след като правозащитната организация Survival International заяви през юли, че призовават FSC (Съвета за стопанисване на горите) да оттегли сертифицирането си на компания за дърводобив.

„Няколко компании за дърводобив държат концесии за дървен материал в територията, която принадлежи на хората от Машко Пиро“, казаха те.

„Най-близкият е само на няколко мили от мястото, където са заснети хората от племето.

„Една компания, Canales Tahuamanu, която оперира на територията на Машко Пиро, е изградила повече от 200 км пътища за своите камиони за дърводобив за добив на дървен материал. Тя е сертифицирана от FSC за предполагаемите си устойчиви и етични операции там, въпреки че правителството на Перу признава осем преди години, че изсича дървета в територията на племето.

„Survival International призовава FSC да оттегли сертификата си за операциите на компанията.

„Повече от 8000 души вече са лобирали пред FSC.

Алфредо Варгас Пио, президент на местната организация на коренното население FENAMAD, добави: „Това е неопровержимо доказателство, че много Машко Пиро живеят в тази област, която правителството не само не успя да защити, но всъщност продаде на компании за дърводобив.

„Работниците по дърводобив могат да донесат нови болести, които биха унищожили Машко Пиро, а също така има риск от насилие от двете страни, така че е много важно териториалните права на племето да бъдат признати и защитени от закона“, предава LadBible.