Президентът на САЩ Доналд Тръмп гради нов световен ред, основан на американско лидерство и на демокрация, заяви днес американският държавен секретар Майк Помпейо във външнополитическа реч, като обвини Иран и Китай за нестабилността в света, предаде Ройтерс.

"В най-добрите традиции на нашата демокрация ние сплотяваме благородните нации за изграждане на нов либерален ред, който предотвратява войните и постига по-голям просперитет", каза Помпейо пред дипломати в Брюксел. Държавният секретар е в Брюксел за срещата на външните министри от НАТО.

"При управлението на президента Тръмп ние не изоставяме ролята си на международен лидер, нито нашите приятели в международната система", подчерта той.

Помпейо отправи критики към Иран и Китай, като отхвърли твърденията, че Вашингтон действа едностранно.

"Дори нашите европейски приятели понякога казват, че ние не действаме в интерес на свободния свят. Това просто не е вярно. Ние работим за запазване, защита и утвърждаване на открит, справедлив, прозрачен и свободен свят от суверенни държави. Този проект ще изисква реално, а не привидно възстановяване на либералния ред между страните. Той ще изисква настъпателна Америка и лидерстворо не само от моята страна, но и от демокрациите по целия свят", подчерта държавният секретар.

Помпейо допълни, че САЩ подтикват Световната банка и Международния валутен фонд да намалят финансирането на страни като Китай, защото те вече имат достъп до финансовите пазари за набиране на капитал.