Пътнически самолет кацна аварийно, без да има пострадали на борда, на летище в Нова Зеландия, след като един от двигателите му се възпламени и излезе от строя, предаде Асошиейтед прес, като се позова на националната противопожарна служба.

Самолетът "Боинг 737-800" на авиокомпанията "Върджин Острелиа" (Virgin Australia) с полет за австралийския град Мелбърн кацна аварийно в новозеландския град Инвъркаргил, след като пожар повреди негов двигател. Противопожарни коли чакаха самолета на пистата в Инвъркаргил около 50 минути след излитането от Куинстаун, Нова Зеландия, съобщи Лин Кросън, сменна ръководителка на новозеландската противопожарна служба.

За момента не е ясна нито каква е била причината за възпламеняването на двигателя, нито колко точно пътници са били на борда, каза говорителката на летището в Куинстаун Катрин Найнд. Компанията "Върджин Острелиа" обяви в изявление по електронната поща, че е възможно "двигателят да е засмукал птица".

53-хилядният град Куинстаун е популярна туристическа дестинация на Южния остров на Нова Зеландия, известна със ски зоните си, маршрутите за преходи в дивата природа и живописни планински гледки.

В четири на всеки десет хиляди полета в Нова Зеландия има инциденти с птици, каза в изявление контролната авиационна служба на страната (птиците може да пукнат стъклото на пилотската кабина или да бъдат засмукани от двигател). Последствията зависят от това къде е ударът с птицата, каква е нейната големина, както и от реакцията на пилота.