Почистването на вашите хранителни стоки стана ли част от вашия комплект за оцеляване по време на коронавирус?

 Може да е време да се замислим, казват експертите, особено ако това допълнително усилие добавя към ежедневния ви стрес. Дори Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) отново подчертава, че няма реален риск от заразяване с вируса, който причинява Covid-19 по този начин.

"Искаме да ви уверим, че в момента няма доказателства за заразяване на човешка или животинска храна или опаковки на храни, свързани с предаване на # COVID19", туитира наскоро агенцията.

 Джейми Лойд-Смит е един от учените, които са работили върху единственото проучване, за да анализират колко дълго SARS-CoV-2, вирусът, който причинява Covid-19, може да остане на различни повърхности.

 Въпреки факта, че изследванията му установяват, че вирусът може да живее на картон до 24 часа, а в метални и пластмасови материали от два до три дни, Лойд-Смит не си прави труда да заличи собствените си хранителни стоки или да вземе.

 - Аз лично не го правя - каза Лойд-Райт. "Считам ръцете си като потенциално замърсени, докато боравя с хранителните стоки и ги разопаковам и се уверя, че ги измивам напълно, когато свърша с този процес."

 Вирологът д-р Джон Уилямс, който изучава коронавирусите в продължение на десетилетия, също не е обезпокоен.

 Тъй като шансовете на някой да дойде и пренесе достатъчно вирус върху хранителен продукт или контейнер за изнасяне са доста ниски, „аз го разглеждам като нещо като хипотетичен риск“, каза Лойд-Смит.

 "Така че, да, внимавам, ще си измия ръцете, но не го смятам за светещ радиоактивно с вирус."

 Съветът му може да се промени, каза Лойд-Смит, ако човекът е изложен на висок риск от вируса, като възрастен или имунокомпрометиран.

 "Една разумна и лесна за изпълнение предпазна мярка за хранителни стоки, които не се нуждаят от хладилник, е просто да ги оставите да престоят един ден или повече, преди да ги разопаковате", каза той. "Това значително ще намали нивото на всяко замърсяване, което е налице."

 Как толкова се загрижихме за хранителните стоки?

 Притесненията за предаване на вируси през повърхности започнаха в края на март след изследването, публикувано в престижния New England Journal of Medicine.

 „Това, което изследването показа, е, че при определени условия в лабораторията, които очевидно са вид изкуствени, SARS-CoV-2 се открива до три часа в аерозоли, до четири часа на мед, до 24 часа в картон и до два до три дни за пластмаса и неръждаема стомана, "каза Лойд-Смит.

 Експериментът не отчита други фактори, които биха могли да помогнат за инактивирането на вируса, като слънчева светлина или дезинфектанти или да погледнат на различни нива на вируса, каза Лойд-Смит, така че няма "магия" в числата, които са намерили.

 Експертът по безопасност на храните Бенджамин Чапман се съгласи. "В това няма никакво вълшебно число, тъй като температурата има значение, влажността има значение колко вирус е поставен там на първо място", казва Чапман, професор в катедрата по селскостопански и човешки науки в държавния университет в Северна Каролина.

 Количеството на SARS-CoV-2 също намалява с течение на времето доста бързо, в сравнение с, да кажем, норовирус или чревен вирус "на кораб", каза Уилямс, който е началник на отдела по детски инфекциозни заболявания в Медицински център на Университета в Питсбърг. Детска болница в Питсбърг.

 В проучването вирусът е паднал "сто пъти по картон за осем часа", каза Уилямс. „Това означава, че 99,9% от вируса са изчезнали за осем часа, а същото е и при неръждаемата стомана и пластмасата.“

 "Норовирусът на круизния кораб обаче може да се запази много дни в среда на неодушевени предмети", добави Уилямс. "Значи може да сте на круиз и да имате норовирус, а след това круизът ви завършва и аз се качвам на следващия круиз в кабината ви и мога да ви взема норовирус."

 Измиването на ръцете е ключово

 Ако искате да се съсредоточите върху нещо, което прави ключова промяна всеки път, казват експертите, много по-важно е да станете фанатик за правилното измиване или саниране на ръцете си след всяка потенциална среща с коронавирус.

 Вместо да се притеснявате за това колко дълго вирусът ще се запази и напръскате всичко надолу или го забършете със дезинфекционно средство, можете да управлявате този "много малко вероятно трасе с нисък риск и да го направите още по-нисък, като просто практикувате правилно добро миене на ръцете", каза Чапман, " или като използвате дезинфектант за ръце, след като се върнете у дома от хранителния магазин или сте взели храна.

 „Не искам да отстъпвам от този разговор или от страховете на хората, но това е почти като това няма значение, докато всички си мият ръцете“, добави Чапман.

 Ако все още сте наистина изнервени от риска си от замърсяване от хранителни продукти, тогава използвайте дезинфектиращи кърпички от външната страна на контейнерите, каза Уилямс.

 „Така че, ако хората са загрижени за предаване на вируси от хранителни стоки или изваждат храна, просто внимателно извадете вътрешните контейнери с храна от външната торбичка, изхвърлете външната торбичка и след това използвайте малко ръчен гел или сапун и вода.

 „Но все пак шансовете за получаване на вируса по този начин са много, много ниски“, добави Уилямс.