Мъж, осъден за изнасилване и убийство на седемгодишно момиче през 1984 г., беше екзекутиран чрез смъртоносна инжекция, съобщиха представители на властите в американския щат Оклахома.

66-годишният Ричард Роджем е обявен за мъртъв в 10:16 ч. местно време, се казва в изявление на Министерството на поправките, което го прави втория екзекутиран тази година в централния американски щат.

Мъжът е осъден на смърт, след като е признат за виновен за убийството през юли 1984 г. на седемгодишната Лейла Къмингс, която е негова доведена дъщеря от бившата му съпруга. Престъплението е извършено два месеца след развода.

Момиченцето е отвлечено късно през нощта между 6 и 7 юли, докато майка ѝ е била на работа, а тялото ѝ е намерено на следващата сутрин в полето.

Съдебният лекар свидетелства, че по тялото ѝ има следи от изнасилване и че е починала от множество прободни рани в областта на шията.

Майката на Лейла, Минди Къмингс, която е присъствала на екзекуцията, обяви в изявление: „Днес бележи последната глава на справедливостта“.

„Днес, когато наближава поредната годишнина от ужасяващата смърт на Лейла на 7 юли, ние я помним, почитаме и я държим завинаги в сърцата си като сладкото 7-годишно дете, което беше. Той не заслужаваше нищо по-малко от днешното окончателно правосъдие за дивите, варварски и мъчителни актове на страдание, които причини на детето ми, преди да сложи край на живота й“, заяви почернената майка.

Разследващите откриват чаша за бира с пръстов отпечатък на Роджем пред дома на Къмингс, а при претърсването на къщата му е намерен използван презерватив със същата опаковка като този, намерен в полето до тялото на момичето.

Тогава 26-годишният Роджем вече е излежавал присъда в затвора за множество сексуални престъпления. В допълнение към смъртната присъда за убийство той е осъден на множество присъди от по 1000 години затвор за отвличане и изнасилване.

През целия процес на обжалване, продължил десетилетия, той поддържа невинността си. „Не съм отвлякъл Лейла. Не съм изнасилил Лейла. И не съм убил Лейла“, твърдеше осъденият на смърт пред Съвета за помилване и предсрочно освобождаване, пише Дарик.

За своята последна вечеря Роджем си е поръчал малка пица Цезар, осем пакетчета сол, осем пакетчета натрошен червен пипер, бутилка джинджифилова бира, две чаши за ванилов сладолед и голяма чаша от стиропор, информираха от департамента на затворите в Оклахома.