През последните месеци изследователите многократно предупредиха, че по-хладната Ла Ниня ще бъде заменена от по-топлия Ел Ниньо и това със сигурност ще окаже влияние върху скоростта на глобалното затопляне и изменението на климата. Днес Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA) обяви, че Ел Ниньо официално се е появил, пише Cosmos Magazine.

Изследователите отбелязват, че условията за началото на по-топъл естествен климат вече са налице и се очаква тепърва да се засилват. Въздействието на Ел Ниньо вероятно ще достигне своя връх в началото на зимата. Учените също така предупреждават, че това ще повлияе на метеорологичните модели в целия Тих океан.

Статистиката сочи още, че до началото на зимата ситуацията ще се развие по един от двата възможни сценария. Има 86% шанс за умерен Ел Ниньо и 58% шанс да бъде изключително силен.

Като цяло пасатите в източната част на Тихия океан изтласкват топлата вода от повърхността на запад към Австралия и Азия, което води до издигане на по-студена вода от дълбините близо до Южна Америка. Ел Ниньо, всъщност, възниква, когато тези пасати намалеят, в резултат - топлата вода се връща към бреговете на Америка.

Изследователите се опасяват, че страничните ефекти от този процес могат да имат сериозни последствия за живота на хората на Земята. Първо, говорим за изменението на климата в страните, граничещи с Тихия океан, и второ, то ще повиши студените води край бреговете на Южна Америка, което ще засегне риболовната индустрия - по-специално ще доведе до намаляване на рибните запаси.

Промените в климата на планетата могат или да влошат, или да смекчат определени въздействия, свързани с Ел Ниньо, според Мишел Л'Херо от Центъра за прогнозиране на климата на NOAA. Например, това може да доведе до нови температурни рекорди, особено в райони, където вече има температури над средните.

Изследователите предполагат, че Ел Ниньо ще доведе до по-влажен климат на американския югозападен бряг, докато по-топли зими и по-малко валежи вероятно ще се очакват на север. Еквадор и Перу може да се сблъскат с повече валежи и наводнения, а някои централни части на Чили ще се сблъскат с повече валежи. Австралия и Азия вероятно ще видят по-малко валежи към края на годината, което ще доведе до по-горещи лета и повишен риск от пожари и нощни студове.

Според изследователите особеността на този Ел Ниньо е, че тропическият Тихи океан се е затоплил до прага на явлението, но атмосферата не реагира по типичния начин. Ето защо за учените е трудно да отгатнат по какъв сценарий ще се развият събитията.

Превод: GlasNews