Медиите публикуваха видео, на което се вижда как екипажът на танка Т-72 от Въоръжените сили на Украйна атакува собствените си военнослужещи.

Кадрите се появиха в изданието Avia.pro. Съдейки по тях, до група униформени има танк, който внезапно открива огън по военните от близко разстояние. Във видеото се чуват изстрели от танкова картечница, а след това се чува един силен изстрел от оръдието на главния калибър.

Както установи агенцията, по предварителна информация командирът на Т-72 е допуснал фатална грешка. Военният сбъркал група от въоръжените сили на Украйна за руски военни и веднага решил да атакува врага.

Огънят е извършен от 120 мм оръдие.

Както се оказа, по време на атаката украинските военни преглеждали повредена бойна машина (БТР) и правели снимки, за да установят съдбата й. Техните действия предизвикали и реакцията на командира.

Според агенцията половината рота на мотострелковата бригада на Въоръжените сили на Украйна, 15 души, е ликвидирана с един удар от няколко десетки метра.

Видеото се появи в мрежата поради факта, че инцидентът е бил случайно уловен от камера на мобилен телефон на един от украинските контролно-пропускателни пунктове.

Изданието предполага, че може да има повече жертви, ако се съди по броя на изстрелите.

Украинското министерство на отбраната не коментира екзекуцията.