Палеонтолог любител е открил нов вид птерозавър - летящо влечуго, живяло заедно с динозаврите преди около 100 милиона години.

Кевин Петерсън, отглеждащ авокадо фермер и куратор на музея за вкаменелости Kronosaurus Korner в Северозападен Куинсланд в Австралия, открива редица вкаменени кости в Западен Куинсланд през 2021 г.

Те са идентифицирани като принадлежащи към Haliskia peterseni - нов род и вид птерозаври, според изявление на екип от Curtin University в Пърт, който ръководи изследването, публикувано в списание Scientific Reports. Водещият проучването Адел Пентланд, докторант във Факултета по земни и планетарни науки на Curtin, казва:

„С размах на крилете от приблизително 4.6 м, Haliskia би бил страховит хищник преди около 100 милиона години, когато голяма част от централен Западен Куинсланд е бил под водата, покрит от огромно вътрешно море и глобално разположен около южното крайбрежие на Виктория днес“.

Гигантското същество е първото гръбначно животно, развило способността за полет. То е живяло заедно с динозаврите по време на мезозойската ера, която започва преди около 252 милиона години.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The YARN (@theyarn__)

„Птерозаврите са летащи влечуги, чиито крила са направени от кожна мембрана, така че по някакъв начин приличат на прилеп, но са и много различни“, казва Пентланд пред CNN.

Haliskia би ловувал риба и калмароподобни главоноги във вътрешното море, което също така е било дом на големи морски влечуги, като плезиозаври и ихтиозаври, но е трябвало да излиза на сушата, за да снесе яйцата си, разказва още ученият. Би било плячка на големи морски влечуги, като кронозавър, чийто череп би бил с дължина 2.4 метра.

По-малко от 25 комплекта останки от птерозаври, принадлежащи към четири вида, са открити в Австралия от 80-те години на миналия век, докато повече от 100 комплекта са намерени в Бразилия и Аржентина.

При откриването на Haliskia Петерсен намира най-пълния екземпляр от всеки птерозавър, откриван в Австралия до днес, казва Пентланд и допълва, че той се е справил чудесно с „внимателната подготовка“ на останките.

„Haliskia е 22 процента завършен, което го прави повече от два пъти по-пълен от единствения друг известен частичен скелет на птерозавър, открит в Австралия“, казва ученият, добавяйки, че включва „пълни долни челюсти, върха на горната челюст, 43 зъба, прешлени, ребра, кости от двете крила и част от крак.”

Той също така включва „много тънки и деликатни кости на гърлото, показващи мускулест език, който помага при хранене с риба и главоноги“, добавя тя. Пентланд казва пред CNN, че „не е очаквала екземплярът да бъде толкова пълен“.

Фосилът ще се присъедини към колекцията в Kronosaurus Korner, като Петерсен е развълнуван от находката.

„Развълнуван съм, че откритието ми е от нов вид, тъй като моята страст е да помагам за оформянето на съвременните ни познания за праисторическите видове“.

След това Пентланд ще продължи да работи с регионалните музеи в Австралия, за да опише нови фосилни материали, както и да си сътрудничи с изследователи в Бразилия, казва тя пред CNN, предаде Darik Business Review. През май 2023 г. друго проучване, ръководено от Пентланд, установи, че птерозаврите са летели в небето на Австралия още преди 107 милиона години.

Палеонтолозите стигнаха до това заключение, след като изследваха две парчета праисторическа кост, извлечени от Dinosaur Cove - място, съдържащо вкаменелости в австралийския щат Виктория, преди повече от три десетилетия.

Пробите се оказаха най-старите останки от птерозаври, откривани някога в страната, според проучването, публикувано в научното списание History Biology.