Украйна успя да актуализира тайно оръжие, използвано по време на Втората световна война. Сега то стана още по-смъртоносно. 

В статия на Forbes се позовават на руския блогър UAV Developer, който сподели съобщение, че украинските въоръжени сили са започнали да използват предпазители за безпилотни бомби с лазерен сензор за измерване на разстоянието до целта. Това оръжие може да стреля на всяко желано разстояние от целта.

„Всеки, който е имал лазерна рулетка, знае за какво говоря“, пише руският блогър.

Актуализирани оръжия на украинци: какво се знае за тях

UAV Developer описва украинското „тайно оръжие“ като просто устройство, което няма много технологична магия, но ако погледнете опита от Втората световна война, то може да бъде доста ефективно. В същото време системата за доставки в Русия не позволява на руснаците да получат нещо подобно.

Нови оръжия на украинцитеЦял екран
Украйна успя да подобри тайно оръжие от Втората световна война Снимка: Forbes

Украинската страна показа талант, продължават авторите на материала, и създадоха нови предпазители за стари оръжия. Един от най-ярките примери е Johnny или Jonik, монтиран на съветски противотанкови мини ПТМ-3.

Оригиналният предпазител се задейства само когато танк или друго бронирано превозно средство мине над него, но Джони има специален магнитометър и акселерометър, които могат да активират мината по всяко време, когато наблизо има голям метален обект. Тоест не е необходимо да се осъществява контакт. Акселерометърът означава, че всеки опит за преместване на мината от мястото й я задейства.

Анализаторът Рой на страницата си в социалната мрежа X също пише за няколко нови фитила, които се свързват с украинците. Дроновете са в състояние да инсталират този тип оръжие на онези пътища, които са разположени далеч от фронтовата линия.

„Украйна систематично минира руски логистични маршрути с дълбочина до 15 км с различни противотранспортни мини от няколко месеца. Те правят това през нощта, използвайки тежки дронове, където би трябвало да са много ефективни при унищожаването на леки превозни средства, докато вероятно не бъдат разчистени на следващия ден“, написа анализаторът Рой.

Forbes пише, че подобен лазерен предпазител е стъпка напред по отношение на сложността. Въпреки че може да се използва за мини, този тип е свързан с директни удари срещу цели както във въздуха, така и на земята, като е вариант на класическия неконтактен взривател.

Секретното от Втората световна война - особености

Безконтактният предпазител се нарежда до радара и атомната бомба, променили хода на Втората световна война. Първоначално това оръжие не можеше да се нарече със собственото си име, така че предпазителят беше наречен VT или „предпазител с променливо време“, като по този начин създаде погрешно впечатление за работата му.

„Снаряд, който усеща цел и експлодира наблизо, е по-ефективен от този, който експлодира само при удар. Движещи се въздушни цели са трудни за уцелване, така че снаряд, който експлодира всеки път, когато попадне в смъртоносен обхват, е огромно подобрение. Срещу наземни цели снаряд който експлодира, когато удари пръстта, изразходва по-голямата част от експлозивната си сила в изкопаване на кратер и повечето от фрагментите се губят. Въздушните експлозии, които обсипват земята с фрагменти, са много по-смъртоносни“, се казва в съобщението.

Втората световна войнаЦял екран
Едно от оръжията, променили хода на Втората световна война Снимка: U.S. Army

Евтино и надеждно лазерно оръжие във войната

Лазерното устройство може да бъде закупено за по-малко от $20, което го прави евтино и надеждно. Именно тази технология би могла да използва украинската страна, пише руският блогър.

„Микроконтролерът ATmega328, усилвателят на напрежението, MOS транзисторите са стандартни. Това, на което си струва да се обърне внимание, е, че (украинците) абсолютно следват пътя на електрифицирането на боеприпаси“, пише UAV Developer.

Руската страна не само няма нищо подобно на лазерен предпазител, но, както изглежда, няма да го има в близко бъдеще. Blogger UAV Developer вярва, че хората, които управляват процеса на обществени поръчки, са идиоти. Той знае за най-малко четири случая, когато хората са донесли подобни продукти на Министерството на отбраната, но всички те са били отхвърлени поради „сложни електронни системи“.

„Въпреки че новото украинско устройство може да не отговаря на стандартите на Пентагона за надеждност, издръжливост и безопасност, то предоставя ценни нови възможности. Тези предпазители ще направят противопехотните удари, извършвани от безпилотни бомби и дронове, значително по-смъртоносни. Те също така вероятно ще бъдат използвани на нови дронове прехващачи, за да увеличат значително шансовете за поражение. А украинските инженери ще работят върху следващия проект за използване на евтина, мощна и лесно достъпна електроника", завършват авторите на материала.