Опитът за нападение срещу района на Курск доведе до унищожаването на позициите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Угледар.

В статия на Forbes се отбелязва, че защитата на украинската армия на изток е започнала да отслабва още преди Генералният щаб на украинските въоръжени сили да нареди настъпление в района на Курск през август тази година.

"Сега защитата отслабва още по-бързо", се казва в публикацията.

В първите месеци на 2022 г. руснаците се насочиха към Киев само за да изпреварят своите линии за доставки и да бъдат преследвани обратно на юг и изток. Украинците успешно контраатакуват на изток същата есен. Но втората украинска контраатака на юг през лятото на 2023 г. затъна в гъсти руски минни полета.

Няколко месеца по-късно руснаците започнаха нова офанзива - и постигнаха стабилен, макар и скъп напредък. Украинците контрираха миналия месец с изненадващо нахлуване в Курска област на Русия.

През всичко това е имало поне една географска константа. Независимо кой побеждаваше в момента, Угледар удържа. Миньорски град с население от 14 000 души преди войната в Донецка област на източна Украйна, Угледар бързо се превърна в крепост за резидентната формация на украинската армия, 72-ра механизирана бригада.

Но сега тази крепост е на ръба на падането. В сряда сутринта руските сили бомбардираха и нападнаха града. И за разлика от много предишни атаки, тази изглежда успява.

"Ясно е, че ситуацията в Угледар е критична и вероятно сме свидетели на последните етапи от защитата му", предупреди анализатор от украинската анализаторска група Frontelligence Insight.