Група от хакери, свързани с китайското правителство, през последните няколко месеца е проникнала в множество американски телекомуникационни фирми във вероятно търсене на чувствителна информация, свързана с националната сигурност.

Американските следователи смятат, че хакерите потенциално са имали достъп до искания за заповед за подслушване, казаха двама от източниците, но все още се работи по уточняването на каква информация може да са получили. Американските широколентови и интернет доставчици AT&T, Verizon и Lumen са сред целите, казаха източниците на CNN.

Американски служители са загрижени за потенциалните щети на националната сигурност, нанесени от хакването, което те открили едва наскоро. Хакването идва на фона на напрежението между Вашингтон и Пекин относно кибершпионажа и други важни въпроси, свързани с националната сигурност. Правителството на САЩ през последните години повдигна обвинения срещу китайски правителствени агенти за предполагаем тормоз на китайски граждани на територията на САЩ и за хакване на политически дисиденти и американски компании.

Американските телекомуникационни фирми притежават огромни обеми данни за потребителите. Американските правоприлагащи органи изискват достъп чрез заповед до конкретни части от тези данни като част от криминални разследвания и разследвания по националната сигурност.

Някои от тези разследвания биха представлявали голям интерес за Пекин. 

Китайското посолство във Вашингтон отрече подкрепяни от Пекин хакери да са пробили американски телекомуникационни фирми, наричайки тази информация „изкривяване на факта“. Говорителят на посолството обвини САЩ в „политизиране на проблемите на киберсигурността, за да опетнят Китай“.

Американски служители са информирали комисиите по разузнаване на Камарата на представителите и Сената за китайската хакерска кампания. Експерти по киберсигурност от Microsoft и фирмата Mandiant, собственост на Google, помагат за разследването на хакерската дейност.

Хората, проучващи хаковете, са били поразени от уменията, постоянството и способността на хакерите да проникват в компютърни мрежи, казаха източниците, информирани по въпроса. Въпросният китайски хакерски екип е известен в индустрията за киберсигурност като Salt Typhoon.

На среща в Калифорния миналата година, президентът на Китайската народна република Си Дзинпин обеща на Байдън, че Китай няма да се намесва в американските избори през 2024г.