Една от частите на китайската ракета-носител Changzheng-2C, която изпрати в орбита китайско-френския космически кораб SVOM, падна и се взриви близо до жилищен район в Китай. Този инцидент се случи малко след изстрелването на ракета от космодрума Сичан. Съобщава се, че устройството, въпреки тази катастрофа, успешно е достигнало местоназначението си.

Ракетата носител Changzheng-2C беше изстреляна успешно от китайския център за изстрелване на спътници Xichang в провинция Съчуан в събота, 22 юни, пише Mint. Целта й беше да изведе в ниска околоземна орбита космическия кораб SVOM, създаден от учени от Китай и Франция.

Ракета Changzheng-2SЦял екран
Малко след изстрелването в космоса ракетата-носител падна и избухна 

Малко след изстрелването в космоса ракетата-носител падна обратно и се взриви. Всичко това се е случило в близост до населено място, показват видеа, обиколили интернет. На кадрите се вижда, че хората, забелязали падането на част от ракетата, тичат панически да се спасят. 

Известно е, че китайската ракета използва като гориво вещества, които са много опасни за човешкото здраве. Някои потребители на социални медии изразиха загриженост относно възможното отрицателно въздействие на токсичните вещества върху местните жители. 

Въпреки инцидента Китайската национална космическа администрация заяви, че мисията е била успешна. Тоест 930-килограмовият апарат СВОМ е бил успешно изведен в определената орбита.

Известно е, че това устройство е оборудвано с четири научни инструмента за изследване на едни от най-мощните енергийни емисии във Вселената - гама-изблици. Смята се, че възникват по време на експлозии на свръхнови или сблъсъци на неутронни звезди. Освен това само за няколко секунди един гама-изблик освобождава повече енергия, отколкото Слънцето за 10 милиарда години.

Два инструмента SVOM са създадени от учени от Франция, а два от учени от Китай. Космическият кораб е първата съвместна разработка на двете страни.