Ирански спасители започнаха издирването на вертолета, който се разби заедно с президента Ибрахим Раиси. Конвоят му включваше три хеликоптера, два от които кацнаха успешно.

На 19 май хеликоптер, превозващ иранския президент Ибрахим Раиси, се разби. Освен това в самолета са пътували и външният министър Хосейн Амир-Абдолахян и губернаторът на Източен Азербайджан аятолах Ал-Хашем. Това съобщава Clash Report.

„Губернаторът на Източен Азербайджан аятолах Ал-Хашем и иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахян също са били в хеликоптера“, се казва в изявлението.

Освен това медиите отбелязват, че лошите метеорологични условия са попречили на спасителите да стигнат до мястото на инцидента.

Агенция Тасним съобщи, че самолетната катастрофа е станала, когато иранският президент се е връщал от района Хода Афарин след отварянето на язовир на общата граница с Азербайджан. След въздушния удар хора от обкръжението на Раиси се свързаха с командния център и отбелязаха, че два от трите хеликоптера, които бяха част от конвоя на президента, са кацнали успешно.

В същото време разнопосочна информация се появи в световните медии за инцидент с хеликоптера, в който е пътувал иранския президент Ебрахим Раиси.

Спасители в Иран се опитват да достигнат до хеликоптер, участвал в „инцидент“ с Раиси на борда, съобщава иранската държавна телевизия, цитирана от The Times of Israel.

По първоначални данни става дума за „инцидент с твърдо кацане“, без да се уточнява кой друг е бил на борда.

Ебрахим Раиси е пътувал в иранската провинция Източен Азербайджан. Ройтерс съобщава за инцидент с хеликоптер от конвоя на иранския президент, цитирайки отново държавната телевизия.

Според информацията на агенцията в конвоя е имало три хеликоптера. Държавната телевизия не даде повече подробности за инцидента, отбелязва Ройтерс. Не е ясно кой хеликоптер от този конвой е претърпял инцидента.

Асошиейтед прес пише, че хеликоптер, превозваш иранския президент, е претърпял „твърдо кацане“. Държавната телевизия описва района на инцидента в близост до Джолфа, град на границата с Азербайджан, на около 600 км северозападно от иранската столица Техеран.

Ебрахим Раиси е бил в Азербайджан, за да открие язовир заедно с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Си Ен Ен също пише за инцидент с хеликоптер, част от конвой от три хеликоптера.

„Някои от спътниците на президента в този хеликоптер са успели да се свържат с централния щаб, което е породило надежди, че инцидентът може да е завършил без жертви“, пише Си Ен Ен.

Не е ясно какво е точното състояние на хеликоптера на Раиси. Два от тези хеликоптери са превозвали министри и официални лица, които са пристигнали благополучно на местоназначението си, според Tasnim.

Според близката до властта в Иран информационна агенция Fars News хеликоптерът на президента е кацнал заради мъгла и лоша видимост.