В Южна Корея бушува епидемия от дигитални сексуални престъпления, като мъже разпространяват и изнудват жени с техни фалшиви сексуални снимки.

Властите, журналисти и потребители на социални мрежи наскоро идентифицираха голям брой чат групи, в които членовете създаваха и споделяха сексуално явни „фалшиви“ изображения (наречени deepfakeс) – включително някои на непълнолетни момичета.

Deepfakes се генерират с помощта на изкуствен интелект и често съчетават лицето на истински човек с фалшиво тяло.

Миналата седмица президентът на Южна Корея Юн Сук Йол инструктира властите „задълбочено да разследват и да се справят с тези цифрови сексуални престъпления, за да ги изкоренят“.

„Напоследък фалшиви видеоклипове и изображения, насочени към неопределен брой хора, циркулират бързо в социалните мрежи“, каза президентът Юн на заседание на кабинета. „Жертвите често са непълнолетни.“

Потокът от чат групи, свързани с отделни училища и университети в цялата страна, бяха открити в приложението за социални медии Telegram през изминалата седмица. Потребителите, предимно тийнейджъри, качват снимки на хора, които познават – както съученици, така и учители – а други потребители след това ги превръщат в сексуални фалшиви изображения.

Откритията следват ареста на родения в Русия основател на Telegram, Павел Дуров, в събота, след като се твърди, че детска порнография, трафик на наркотици и измами се извършват в приложението за криптирани съобщения.

Южна Корея има мрачна история на дигиталните сексуални престъпления.

През 2019 г. стана ясно, че мъже са използвали чат стая в Telegram, за да изнудват десетки млади жени да извършват сексуални действия. Лидерът на групата, Чо Джу-бин, беше осъден на 42 години затвор.

Създателят на Telegram е задържан

Според южнокорейската полиция фалшивите онлайн сексуални престъпления са се увеличили. Общо 297 случая са докладвани през първите седем месеца на тази година, спрямо 180 през цялата миналата година и 160 през 2021 г.

Синдикатът на корейските учители междувременно смята, че повече от 200 училища са били засегнати от тази последна поредица от инциденти. Броят на дълбоките фалшификати, насочени към учители, се е увеличил през последните няколко години, според Министерството на образованието.

„Deepfake материали за сексуално насилие могат да бъдат създадени само за една минута и всеки може да влезе в чат стаята без никакъв процес на проверка“, пише учителка.

Пред BBC млада студентка, която пожелала да остане анонимна, споделя, че един ден получила съобщение на телефона си. Били ѝ пратени две снимки и текст, гласящ „Вашите снимки и лична информация са изтекли. Нека обсъдим.”

Едната е нейна, направена преди няколко години, докато все още била в училище. Второто изображение използвало лицето от първата снимка, поставено на голо тяло, което не е нейно.

Ужасена, момичето решава да не отговори на съобщенията. Но в рамките на минути тя започва да получава десетки други сексуални снимки. Във всички лицето ѝ е било прикрепено към тяло, участващо в сексуален акт. „Бях вкаменена, чувствах се толкова сама“, каза тя пред BBC.