Говорителят на изралеската армия, Даниел Хагари, каза в телевизионно изявление след ударите срещу Иран: „Всеки, който заплашва държавата Израел, ще плати много висока цена“. Израел заяви, че атаката е в отговор на нападението на Техеран с балистични ракети срещу страната преди повече от три седмици. 

Той продължи, като каза, че след атаката: "Израел са в състояние на най-висока възможна тревога. Доказахме още веднъж, че ще атакуваме и ще отмъщаваме, където е необходимо, за да защитим гражданите на държавата Израел.“

Попитан от репортер дали Израел очаква отмъщение от Иран, той каза, че от началото на войната армията е в "много висока степен на готовност" - но това е точката на "пикова тревога".

Насоките за израелските граждани остават същите - в момента не се налагат ограничения на обществеността, каза той.

Но той добави: „Моля обществото да бъде нащрек и ако има някаква промяна, ние ще го направим и незабавно ще го обявим и ще уведомим обществеността.“

Запитан дали Съединените щати са помогнали за атаката срещу Иран, Хагари каза, че САЩ са съюзник и остават „в близък контакт“.

Атаката през нощта е била насочена към военни центрове в провинциите Техеран, Хузестан и Илам. Целите са били повече от 70, каза израелската армия.

Израел атакува военни обекти на Иран ВИДЕО

САЩ каза, че това трябва да е краят на всяка директна размяна на огън между Израел и Иран - но ако Иран избере да отговори, САЩ са напълно готови да защитят Израел. Великобритания пък предупреди Иран да не отговаря.

Бивш ръководител на Корпуса на гвардейците на ислямската революция в Иран каза, че атаката на Израел срещу Иран е знак за "страх и бягство".

Междувременно, Ирак отново отвори въздушното си пространство и възобнови полетите, според държавната информационна агенция INA, която цитира транспортното министерство на страната. Багдад спря полетите на всички летища "поради регионално напрежение" малко след атаката на Израел срещу Иран.

Снимка: Слънцето изгрява над Техеран след атаката на Израел, Ройтерс