САЩ предупредиха Иран да не взема на прицел нито тях, нито Израел, след като генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че „смъртоносният цикъл на насилие в Близкия изток трябва да спре", предаде „Ройтерс“. Това се случи днес на Съвета за сигурност на ООН.

15-членният Съвет за сигурност се събра, след като Израел уби лидера на „Хизбула“ и започна сухопътна операция срещу ливанското движение, а Иран атакува Израел, което породи страхове от избухване на по-голям конфликт в Близкия изток.

"Ще бъда ясна: иранският режим ще бъде подведен под отговорност за действията си. Отправяме предупреждение на Иран и неговите подставени лица да не предприемат действия срещу САЩ или последващи действия срещу Израел", заяви представителят на САЩ при ООН Линда Томас-Гринфийлд.

Френският представител при ООН Никола дьо Ривиер каза, че Франция иска Съветът за сигурност „да покаже единство и да говори в един глас“, за да деескалира ситуацията. Томас-Гринфийлд допълни, че Съветът трябва да осъди нападението на Иран и да гарантира, че иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция ще понесе „тежки последствия“ за действията си, съобщава NOVA.

Постоянният представител на Иран при ООН Амир Саид Иравани заяви, че вчерашната ракетна атака е била „за възстановяване на баланса и възпирането“. Той посочи, че по-нататъшна ескалация може да бъде избегната, ако Израел спре войната в ивицата Газа и атаките срещу Ливан. „Иран е напълно готов да предприеме по-нататъшни отбранителни мерки, ако е необходимо, за да запази законните си интереси и да защити своята териториална цялост и суверенитет срещу всякакви действия на военна агресия и незаконна употреба на сила", подчерта той.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя похвали Иран за „изключителната сдържаност“ през последните месеци и отбеляза, че ракетната атака срещу Израел не може да бъде представена така, „сякаш всичко това се е случило във вакуум, сякаш нищо не се случва - и нищо не се е случило - в Ливан и в ивицата Газа, в Сирия, в Йемен“.

Гутериш заяви пред Съвета, че строго осъжда атаката на Иран срещу Израел. По-рано днес израелският външен министър обяви, че забранява на Гутериш да влиза в страната му, защото не е осъдил нападението.

В писмо до Съвета за сигурност вчера Иран оправда атаката си срещу Израел като отбранителна според чл. 51 от Устава на ООН, цитирайки „агресивните действия“ на Израел, включително нарушенията срещу суверенитета на Иран.