Израелската армия обяви, че сега ще се прицели в базираната в Ливан финансова ръка на Хизбула и планира да атакува "голям брой цели" в следващите часове в Бейрут и на други места.

Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари каза, че ще издадат предупреждения за евакуация на хората в части от Бейрут и „всеки, който ще бъде близо до сайтовете, използвани за финансиране на терористичната дейност на Хизбула, трябва незабавно да стои далеч от тях“.

Ударите ще бъдат насочени срещу Ал-Кард ал-Хасан „в цял Ливан“, каза високопоставен служител на израелското разузнаване. Ал-Кард ал-Хасан е звено в Хизбула, което се използва за заплащане на оперативни служители на подкрепяната от Иран въоръжена група и за подпомагане на закупуването на оръжия , добави служителят, говорейки при условие за анонимност в съответствие с армейските разпоредби, пише ABC.

Регистрираната организация с нестопанска цел, санкционирана както от САЩ, така и от Саудитска Арабия, предоставя финансови услуги и се използва и от обикновените ливанци.

Обхватът на новите израелски предупреждения за евакуация не беше ясен.

GlasNews припомня, че изтекли документи от американското разузнаване, показват, че Израел се готви да нападне Иран.

Изтекли секретни документи предполагат, че Израел се готви да удари Иран

По-рано пък израелският премиер Нетаняху каза на бившия американски президент Тръмп, че Израел ще следва своите национални интереси.

Нетаняху каза на Тръмп, че Израел ще взема решения въз основа на собствените си интереси

Израелските военни съобщиха, че Хизбула е изстреляла повече от 200 ракети по страната. Израелската спасителна служба Маген Давид Адом съобщи, че трима души са били леко ранени от пожар, предизвикан от ракетна атака срещу северния град Сафед. 41-годишен израелски полковник пък е "убит в боевете в Газа", каза армията на Израел.

"Хизбула" изстреля 200 ракети и снаряди срещу Израел

Снимка: Хюсеин Мала/AP