Израел нанесе нови удари по южните предградия на Бейрут, като изстреля няколко ракети по район в близост до летището.

Ливанската държавна Национална информационна агенция съобщи, че Израел е ударил с четири ракети площад „Айн ал Сика“ в района на Бурж ел Бараджнех - гъсто населен квартал, в който се намират палестински бежански лагер и много по-бедни мигранти.

Израел е съсредоточил много от атаките си в този район по време на ескалиращата война с „Хизбула“. Според експерти по въздушни войни Израел бомбардира Ливан в мащаби, които не са наблюдавани през последните 20 години, пише NOVA.

Междувременно, Макрон призова за спиране на доставките на оръжия за Израел срещу Газа. „Смятам, че приоритетът днес е да се върнем към политическо решение, да спрем доставките на оръжия за водене на бойни действия в Газа“, каза той в специално предаване по радио „Франс Ентер“, посветено на франкофонията. "Франция не доставя нищо", добави той.

Президентът на САЩ Джо Байдън досега е отказвал да използва този лост срещу Израел, освен през май, когато спря доставката на бомби.

От своя страна, Великобритания обяви през септември, че спира около 30 от общо 350 лиценза за износ на оръжия за Израел, след като при проверка се стигна до заключението, че съществува „риск“ те да бъдат използвани в нарушение на международното хуманитарно право в конфликта между Израел и „Хамас“ в Газа.

Френският президент изрази съжаление, че няма напредък в Газа въпреки всички дипломатически усилия, положени за постигане на прекратяване на огъня, особено по отношение на Израел.

Снимка: БГНЕС