Израел ще отговори на иранската ракетна атака и израелски въоръжени сили могат да ударят всяка точка в Близкия изток, каза днес началникът на генералния щаб на израелската армия Херци Халеви.

„Ще отговорим. Можем да намерим важни цели и можем да ги ударим прецизно и силно“, заяви Халеви от военновъздушна база в Централен Израел.

Ливанската групировка „Хизбула“ съобщи, че е унищожила три израелски танка „Меркава“ с противотанкови управляеми ракети в ливанския пограничен град Марун Ел-Рас.

Във вторник вечер Иран извърши ракетна атака срещу Израел. 180 ракети бяха изстреляни към еврейската държава. Повечето от тях са прехванати. Според Иран обаче 80% са поразили целите си, които били три военни бази. Съобщава се за един загинал край Хеброн, на Западния бряг. Щети са нанесени на училище в Централен Израел и на ресторант в квартал на Тел Авив. Техеран обяви, че за първи път са били използвани свръхзвуковите ракети "Фатах".

Израелският премиер се закани, че Техеран ще си плати и изпрати допълнителни части в Ливан, за да даде тласък на сухопътната офанзива срещу "Хизбула", пише 

Президентът Джо Байдън посочи, че атаката е била неуспешна и неефективна.

Съединените щати потвърдиха, че са помогнали на Израел.

"Призоваваме Иран да прекрати всякакви атаки, включително и от прокситата му. По време на атаката, Съединените щати се координираха с израелските сили за отбрана, за да бъде защитен Израел", обясни ген. Пат Райдър, говорител на Пентагона.  

Върховният лидер на Иран писа в социалните мрежи, че нападението било с цел да покаже на израелския премиер, че страната не е войнствена, но твърдо се противопоставяла на всяка заплаха. В първата си публична поява обаче, аятолах Али Хаменей, не спомена нищо конкретно за атаката.

"Ако Израел премахне злото си от този регион, без съмнение тези конфликти ще изчезнат напълно. Страните от региона ще могат да управляват себе си, да управляват своя регион, да живеят заедно в мир, здраве и благополучие", каза Хаменей.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху пък се закани на Иран.

"Иран направи голяма грешка тази вечер - и ще си плати за нея. Режимът не разбира нашата решимост да се защитаваме и да отвърнем на враговете си. Ще се разправим с всеки, който вреди, както и с онези, които се опитват да навредят на държавата Израел. Тази война е тежка, но е оправдана и важна, навлизаме във втората година от нея", коментира той.

Атаката е в момент, в който Израел започна сухопътна операция в Южен Ливан срещу подкрепяната от Иран групировка "Хизбула". Тежки сражения се водят в Южен Ливан. При операциите, които се провеждат в няколко региона, са били унищожени повече от 150 обекта от терористичната инфраструктура и голямо количество оръжие и боеприпаси.