Израелската армия заяви днес, че засега не е открила никаква въздушна заплаха от Иран, но че е готова „да се защитава и да атакува“ в случай на иранска атака, след като САЩ съобщиха за „предстояща атака с балистични ракети“ от Техеран срещу Израел, предадоха световните агенции.

„Нашите партньори от САЩ ни информираха, че са засекли иранска подготовка за изстрелване на ракети по Държавата Израел в близко време[...]. За момента не откриваме никакви въздушни заплахи (от страна на) Иран. В миналото сме се справяли с подобни заплахи и сега ще се справим с тази заплаха“, заяви в телевизионно обръщение говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари. Той добави, че ако се наложи, армията „е готова да се защити и да атакува“.

САЩ: Иран подготвя ракетна атака към Израел

Високопоставен служител на правителството на САЩ, цитиран от световните агенции, каза по-рано днес, че Иран се готви „в непосредствено бъдеще“ да извърши нападение с балистични ракети срещу Израел и предупреди за „тежки последици“, ако това се случи.

Служителят, цитирайки разузнавателните данни, заяви, че САЩ активно подкрепят израелските отбранителни приготовления. Това се случва, след като днес израелската армия предупреди хората да се евакуират от двайсетина ливански погранични общини часове след като обяви предприемането на ограничени сухопътни операции срещу "Хизбула", пише БТА.

Представители на Белия дом не са представили засега никакви доказателства в подкрепа на заключението на разузнаването. Служителят добави, че правителството е уверено в тези оценки. Ирански официални лица обаче не бяха открити за коментар.

През април Иран вече предприе безпрецедентна директна атака срещу Израел, но малко от иранските ракети достигнаха целите си. Много от тях бяха свалени от водената от САЩ коалиция, а други очевидно не успяха да бъдат изстреляни или се разбиха по време на полет. Дори и тези, които достигнаха Израел, изглежда не са попаднали в целите си, посочиха експерти и анализ на АП през септември.

Посолството на САЩ в Израел призова дипломатическите служители да се укрият