Вулканът Марапи в индонезийската провинция Западна Суматра изригна в неделя, изхвърляйки вулканична пепел до 3 км във въздуха. За това пише Ройтерс, позовавайки се на данни на агенцията за управление на бедствия в страната BNPB.

Вулканът с височина 2891 метра изригна в 14:54 ч. местно време. Вулканичната пепел се разпространява с висока интензивност в близките райони, казаха властите, покривайки пътища, сгради и коли със слой пепел.

„Имаше силен облак от сива пепел, сочещ на изток. Изригването все още продължава“, каза говорител на Индонезийския център за вулканология и смекчаване на геоложките опасности.

Ахмад Рифанди, говорител на станцията за наблюдение на планината Марапи, каза, че дъжд от пепел е наблюдаван след изригването и е достигнал до Букитинги, третия по големина град в Западна Суматра с население над 100 000 души.

Властите създадоха забранена зона около кратера с радиус от 3 километра и забраниха на хората да се доближават до вулкана. В района на изригването е обявено третото от четирите нива на тревога.

„Раздадохме маски на жителите и ги призоваваме да останат в домовете си“, каза пред репортери Аде Сетиаван, говорител на местния отдел за управление на бедствия BPBD.

Няма данни за разрушения и пострадали. Въпреки това пепелта е покрила няколко села и властите раздават маски на жителите и ги съветват да носят очила, за да предпазят очите си.

Съобщава се също, че 42-ма туристи са в неизвестност. От събота общо 70 туристи са се регистрирали в двете входни точки на Марапи чрез системата за онлайн резервации, според Агенцията за опазване на природните ресурси на Западна Суматра.

"Екипът на агенцията се евакуира. Двадесет и осем души са евакуирани, а издирването на останалите продължава. Надявам се да няма жертви и всички да са живи", каза говорителят на BNPB Даян Индриати.

Някои туристи може да не са уведомили властите за присъствието си, когато влизат или напускат такива зони, така че истинският брой на изчезналите туристи остава неясен.

Вулканична активност в този район се наблюдава от януари. Планината Марапи, което означава "Огнена планина", се счита за най-интензивно активния вулкан в Суматра.

Индонезия се намира в така наречения Тихоокеански огнен пръстен. Според BNPB в Индонезия има 127 активни вулкана.