Изтичането на два строго секретни документа на американското разузнаване, описващи скорошни сателитни изображения на израелските военни приготовления за потенциален удар срещу Иран, предлага прозорец към силните американски опасения относно плановете на Израел. Освен това има американски служители, които работят, за да разберат размера на неправомерното разкриване.

Двата документа бяха изготвени през последните дни от Националната агенция за геопространствено разузнаване, която отговаря за анализа на изображения и информация, събрана от американски шпионски спътници. Те започнаха да се разпространяват в петък в приложението Telegram и бяха обсъждани от предимно проирански акаунти, пише The New York Times.

Документите, които предлагат интерпретации на сателитни изображения, дават представа за потенциален удар на Израел срещу Иран през следващите дни. Такъв удар се очакваше като отмъщение за иранско нападение по-рано този месец, което само по себе си беше отговор на израелска атака.

Един от документите е озаглавен „Израел: Военновъздушните сили продължават подготовката за удар по Иран“ и описва скорошни учения, които изглежда репетират елементи от такъв удар. Вторият документ описва как Израел променя разположението на своите ракети и оръжия, в случай че Иран отговори със собствени удари.

Разузнавателните данни в доклада отразяват само част от информацията, събрана от Съединените щати. Президентът Байдън беше попитан в Германия в петък дали знае кога Израел планира да нанесе удар и какви цели е избрал. „Да и да“, каза той, отказвайки да говори повече по темата.

Американски служители казаха, че не знаят откъде са взети документите и че все още търсят първоизточника на изтичането. Но въз основа на предишни неразрешени издания официалните лица казаха, че най-вероятно това е държавен служител от по-ниско ниво.

Документите описват сателитни снимки на израелско военно учение на 15 октомври в подготовка за потенциален ответен удар срещу Иран. Част от целта на учението е да се практикуват зареждане с гориво във въздуха и операции по търсене и спасяване, според доклада на разузнаването. Учението включваше сила с размер, подобен на този, който Израел използва при удара срещу Йемен на 29 септември, се казва в доклада.

По-рано днес израелският премиер отстоя позицията си пред бившия американски президент и сегашен кандидат за Белия дом - Доналд Тръмп, че Израел ще взима решения въз основа на националните си интереси.

Нетаняху каза на Тръмп, че Израел ще взема решения въз основа на собствените си интереси

Снимка: Израелски танк маневрира близо до границата на Израел и Газа тази седмица. Войната се разшири, за да включи Иран и неговите поддръжници, Ройтерс